Yazın başladığı ilk günden bu yana her fırsatta bu sezonu dolu dolu geçirmemiz gerektiğini, sezondan en iyi şekilde faydalanılması adına yapılması gerekenlerden geri durulmamasının defalarca kez altını çizdik.

Bizim Van’ı bilirsiniz 3 ay yaşadığımız Yaz yılın geri kalan 9 ayı boyunca acısını çıkarır bizden; 9 aylık bir kış mevsimimiz vardır bizim.

Hemen hemen o aylar başladı başlayacak, son günlerdeki soğuklar da bu ayların bir nevi habercisi niteliğinde…

Yani velhasıl yaz bitiyor, yerli-yabancı turistin çıkıp daha önce hiç gitmedikleri, tarihi ile doğası ile kendine çağıran şehirlerin yoluna düştüğü bu mevsim bu sene de sona eriyor.

Biz ümit dolu bekleyişlerle gözlediğimiz, 2019 ilk ayına girdiğimiz ilk günlerden itibaren Van adına önemli katkılar sunmayı hedeflediğimiz bu mevsimden kent olarak ne kadar faydalandık?

Her kurumdan, her idareciden kentte yaşayan her bireyden kendisine sormasını beklememiz gereken bir sorudur bu…

Elbette ki başta bu kentin turizm amirinden başlayıp yine bu sektör içerisinde yer alan turizmciler sormalı bu soruyu kendilerine.

Her sene Van’a duydukları ilgiden vazgeçmeyerek buraya yapmış oldukları ziyaretleri sıklaştıran, kentteki durum ne olursa olsun gelmekten geri durmayan İranlılar başta olmak üzere; çevre ülkelerden ve illerden gelen konuklara her senekinden farklı olarak bu sene ne sunuldu?

Şehir olarak elimizdekinin kıymetini gitmeden anlayabilmek adına şimdiden elde olanın üzerine artılar eklemek için çalışmalar başlatmalı bu yönde fizibilite raporlarını oluşturmalıyız.

Evet, her sene gitgide artan bir ziyaretçi grafiğimiz var ama gittiğiniz yer size aynı şeylerden öte başka bir güzellik sunmuyorsa oraya tekrar gitmeyi arzu etmezsiniz.

Ailelerimizle yapmış olduğumuz hafta sonu gezilerinde bile bizler aynı yerleri tercih etmeyip farklılık görmek isterken buraya gelen İranlı turistler neyi görüp de birden çok kez gelecek?

İran’daki insanların her birinin Van’a ayrı ayrı merak duyarak 2 ‘şer defa geleceklerini varsayacak olursak elbette ki bu ülke vatandaşlarının birkaç yıl içinde tamamı Van’ı görmüş olacaklardır.

Ve inanın Van’ı daha önce birden çok kez görmüş olup da tekrardan gelmek isteyen bir misafire sizler yeni bir şey sunmazsanız korkarım o misafirin bir daha buraya geldiğini göremez hale gelirsiniz.

Bu şehrin hala profesyonel çapta ne bir festivali, ne sosyal faaliyetler kapsamına girecek ne bir konseri olmadı bugüne kadar.

Hep elimizdekilerle, önümüze konulanlarla yetinmeye alıştık.

Ama her fırsatta her kesimden duyabileceğiniz gibi bari elimizde olan güzellikleri pazarlayıp; konserlerle, festivallere bunların tanıtımlarını yaygınlaştıralım.

Aksi takdirde içinde olduğumuz sene gibi her seneye ümitle başlar beklediğimiz dolulukları ve markalaşmayı yakalayamaz, bu hayallere ulaşamayız…