2010 yılında başlamasına rağmen hayata geçirilmesi yılan hikâyesine dönen Van Çevre Yolu ile ilgili gelişmeler sürüyor. 10 yılı aşkın bir süreden sonra yapımı hız kazanan yol ile ilgili teknik çalışmalardan sonra, 11 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyareti ile birlikte yolun asfaltlanması ve geri kalan kısmı ile ilgili temel atma töreni düzenlenmiş ve daha sonra Van Valisi Ozan Balcı ile birlikte birçok kez gündeme gelmişti. Vali Balcı tarafından 2023 yılı sonu bile işaret edilen ve farklı dönemlerde bitişi için 2024 yılı ortalarına kadar da süre biçilen yol ile ilgili son açıklama en ilgili bakandan geldi. HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde durumunu sorduğu yol için Bakan Uraloğlu 2025 yılını işaret etti.

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Van Çevre Yolu’nu gündeme getirerek yaşanan sorunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na iletti. Sayyiğit, Van’ın ayrımcılığa maruz bırakıldığını ifade ederek “Rakamları üst üste koyup bir yatırım toplamı çıkarabilirsiniz. Ama bu durum Van'da kangrene dönüşen çevre yolu sorununu ortadan kaldırmıyor. Oysaki Van, nüfusu 1 milyonun üzerinde bir büyükşehir, Muş, Ağrı, Hakkâri ve Bitlis için de bir çekim merkezi yani Serhat bölgesinin başkenti; aynı zamanda İran sınırında, Ortadoğu ticari pazarının ortasında; ama AKP iktidarı, on üç yıldır Van'da çevre yolunu bitirmedi, Vanlıları bir çevre yolundan mahrum bıraktı. 30 büyükşehirde kamulaştırma usulüyle çevre yolları yaptı.”

PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza

ORTADA SONUÇ YOK

Defalarca müjde verilmesine rağmen yolun bitmemesine dikkat çeken Sayyiğit; “Bugün çevre yolunun hâlen yapılmamasından dolayı kamyon, tır gibi büyük araçlar şehir içi trafiğine giriyor, zaten bir keşmekeş hâlindeki trafik sorunu bununla birlikte daha da büyüyor. Söz konusu yolun toplam uzunluğu sadece 41 kilometre. Her yıl kışa doğru birkaç kepçeyi görüyoruz ama onlar da ‘Kış koşulları bastırdı’ diyerek çekip gidiyorlar.” Sayyiğit, Bakan Uraloğlu’na “Çevre yolu neden yapılmıyor?” sorusunu yönelterek şöyle konuştu: “Kentimizde sorunların çözülmesinin önünde duran, çözümün önüne takoz koyan bir şebeke var. Van'da bir rant mekanizması kuran bu kliğin hesaplarının bozulması için çevre yolu bizler açısından çok önemli. Bu sebeple bir cevap bekliyoruz, Van'da çevre yolu yapılacak mı, yapılmayacak mı? Van halkı on üç yıl bekledi, daha kaç yıl beklemesi gerekiyor?”

BAKAN URALOĞLU’NDAN TEK CÜMLELİK CEVAP

Öte yandan daha önce de bitimi ile ilgili umutlu mesajlar verilen hatta gelecek yılın ortaları işaret edilen yol için Bakan’dan da bir tarih geldi. Sayyiğit’in konuşmasından sonra Bakan Uraloğlu Van Çevre Yolu’nda çalışmaların devam ettiğini belirterek “Van Çevre Yolu’nda da yaklaşık 41 ’in 18’ini bitirdik. Muhtemelen 2025 yılında bitirebiliriz diye düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: SONER İZGİ