Bağdat Yolunda Eşkıyalar

 

Çocukken ilim tahsili için ilmin merkezi Bağdat’a giden kervanla yol alırken, kervana saldıran 66 eşkıyayı annesinden öğrendiği doğruluğuyla hidayete getirecek ve bu olay ‘kırk altın ‘ hadisesi olarak dilden dile dolaşacaktı.

 

Bağdat’ta İlim Tahsili

 

Bağdat’ta pek çok alimin rahle-i tedrisinden geçen Geylani’nin ilk mürşidi Hammad-ı Dabbas Hz’dir. Uzun yıllar ilim tahsili vazu nasihat ile meşgul olduktan sonra Bağdat’tan uzaklaşıp 25 yıl çöllerde, harabelerde uzlete çekilmiş kimseyle görüşmemiştir. Uzlet süresince kendini ayakta tutacak kadar çöllerde bitkilerle beslenmiş, Hz. Peygamber sav in ruhaniyetinden terbiye görmüş, Hızır as ile arkadaşlık yapmıştır.

 

25 yıl sonra Bağdat’a dönmüş ve bir hakikat güneşi olarak insanlığa doğmuştur.

 

Evliyaların Omzundaki Ayaklar

 

“Biz kimi dilersek ona derece derece veririz.”(Enam 83)

 

Mecmuat Fezail adlı eserde ve pek çok eserde miraç hadisesi anlatılır. Seyyit Abdulkadir Geylani’den nakledildiğine göre; Dedem Peygamber sav Miraç’a çıktığında, sidretül münteha’ya ulaşınca Cebrail As’ın

 

“Ya Muhammed! Bir parmak ucu geçersem yanarım.” Dedi. Allah cc insan ve cinlerin seyidinden istifade etmem için benim ruhumu o makama gönderdi. Onunla şereflendim ve büyük ve büyük makamlara kavuştum. Burağın yerine geçtim. Hatta dedem Resulullah sav sırtıma bindi. “Kabe Kavseyn” makanına kadar Ona eşlik etmek taşımakla şereflendim.

 

“Ben Hasen ‘e mensubum, has oda makamımdır, Ayaklarım erenlerin boyunları üzerindedir.”

 

Miraçta ruhlar aleminde gerçekleşen bu mühim hadise, Gavsulazam Bağdat’ta kürsüde vaaz vermekte iken Hz. Resulullah sav meleklerle teşrif buyurdular. Miraç ta ki Gavsulazam’ın makamı, Gavsulazam’dan önceki ve sonraki evliyaullahın ruhlarının huzurunda ifşa edildi.

 

Manevi merasim sona erince Gavsulazam Geylani:

 

“İşte şu ayağım her ALLAH cc velisinin boynu üzerindedir.” diye buyurdu.

 

Orada bulunan tüm veliler saygı ve hürmetle boyunlarını hemen ayaklarımın altına uzattılar. Hazır olmayanlarda mana aleminde bu emre boyun eğdiler.

 

Bazı Evliyaullahın Bu Keramet Hakkındaki Görüşleri

 

“Allah içinizden iman edenleri yüceltir. Bunlardan kendilerine ilim verilmiş olanları ise kat kat derecelerle yükseltir.” (mücadele suresi 11)

Ahmet El Rıfai Hz. Bir ara boynunu eğerek başım üzerine dediği rivayet edilir. Kendisine bunun sebebi sorulduğunda:

 

“Şu anda Bağdat’ta Şeyh Abdulkadir Geylani: “Benim ayağım tüm evliyanın omzundadır.” diye buyuruyor.

 

Hayat bin Kays Hz. Abdulkadir Geylani Ra bu sözü söylediğinde bütün velilerin kalplerindeki nurlar arttı. İlimlerinde bereket hallerinde yükseklik göründü. Çünkü onlar başlarını istisnasız ayaklarına uzatmışlardı.

 

Ebu Medyen Mağribi Hz. “Evet ben Medyen de boynumu uzatanlardanım.”

 

Şeyh Macit El Kurdi Hz. Bu mevzu kendilerine sorulunca;

 

“Hz Pir bu sözü söyleyince yeryüzünde Allah cc velisi olup da tevazu ile ve şeyhin makamını ikrar etmek için boynunu uzatmayan kimse kalmamıştır. Salih cin topluluklarının tamamı da bu sözü kabul etmişlerdir.

 

Raslan Ed Dimaşki Hz. Şam’da boynunu Abdulkadir Geylani’nin ayaklarına uzattı,soran müritlerine hadiseyi anlatmıştır.

 

Şahı Nakşibend Bahaaddin Hz. Bu hadise hakkında fikri sorulduğunda; “Geylani’nin ayağı başımla gözüm üzerine olsun.” cevabını vermiştir.

 

Şeyh Halifetül Ekber: Rüyamda Resulullah sav Efendimizi gördüm.

 

“Ya Resullulah! Şeyh Abdulkadir, “Ayağım bütün velilerin boynu üzerinedir.” sözüne ne buyurursunuz? Diye sordum, cevaben;

 

“Doğru söylemiştir. O benim himayemde bir kutuptur bu nasıl olmasın? Diye buyurdu.

 

Piri Geylani bir manzumeyle şöyle dile getirir:

 

“Ben hakikatten varlığın kutuplarının kutbuyum, Diğer bütün kutuplar üzerine izzet ve saygı değerliğim vardır.”

 

Bir başka manzumesi şöyledir:

 

“Rabbi beni tüm kutuplar üzerinde mütevelli eyledi, Her hâlükârda hükmüm geçerlidir benim.”