31 Mart seçimleri öncesinde partiler hem adaylarını hem projelerini bir bir açıklarken Van’da şu ana kadar görülmemiş bir hareketlilik yaşanıyor. Daha önceki seçimlere oranla daha çok partinin aday açıkladığı ve sürece ortak olmaya çalıştığı bir seçim olarak tarihe geçecek olan yerel seçimler öncesi hazırlıklar sürerken projeleri en çok beklenen isimlerden biri olan Abdulahat Arvas da projelerini açıkladı.

Bir süredir sahada çalışmalarını sürdüren Arvas, düzenlenen törenle projelerini duyururken o projeler arasında Van’a Tramvay, yeni otogar, Edremit-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında deniz ulaşım hattı, kentin trafik sorununu çözmek için yeni kavşaklar ve yollar gibi çalışmalar yer aldı. 

VAN İÇİN 24 BAŞLIK ALTINDA OLUŞTURDUĞU PROJELERİ DUYURDU

31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere sayılı günler kala Van’da seçim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. AK Parti de Van’da büyükşehir ve ilçe adaylarını açıkladıktan sonra sahaya indi. Yaklaşık 1 ay önce adaylığı açıklanan AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulahat Arvas o günden bu yana seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kapı kapı gezerek vatandaşla bir araya gelen Arvas, Cumartesi günü düzenlenen ‘Proje Lansman Toplantısı’nda 24 projesini kamuoyuna tanıttı. Yoğun katılımla düzenlenen Arvas, ulaşımdan istihdama, kültür sanattan spora, tarımdan turizme birçok alanda vizyon projesini açıkladı.

LANSMANA BÜYÜK İLGİ VARDI

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulahat Arvas, 31 Mart seçimleri öncesi projelerini kamuoyuna tanıttı. Uygulama Otelinde düzenlenen projelerin lansman toplantısına AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, İl Başkanı Emre Güray, İl Kadın Kolları Başkanı Havva Duran, İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Çalağan, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas, belediye başkanları, belediye başkan adayları ve partililer katıldı.

ARVAS: HEMŞERİLERİMİZİN TALEPLERİ PUSULAMIZ OLACAKTIR

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas, toplantıda projelerini açıklamadan önce yaptığı konuşmasında kenti layık olduğu yere taşıyacaklarını dile getirerek, “Bu çalışmaları yaparken ilk önce hemşerilerimizin sesine kulak verdik, her daim hemşerilerimizin talepleri pusulamız olacaktır. Sonra Van’a ve Vanlılara yakışır ulaşımı, altyapısı, tarımı, turizmi, kültürü, kentsel dönüşüm, spor altyapısı ve sosyal belediyeciliği ‘Yeni Bir Van’ için çözümler ürettik. Yunus Emre’nin ‘Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik’ anlayışla Van’ın bir evladı, bu şehrin sevdalısı olarak siz değerli hemşerilerimiz ile dua ve destekleri ile kazanırsak, el ele gönül gönüle hep birlikte Van’ımızı layık olduğu noktaya inşallah taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

“HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIZ”

Başkan Arvas, Van’ın hak ettiği yerde olması için gece-gündüz çalışacaklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Büyükşehir Belediye Başkan’ı olarak hizmet etmek nasip olursa, Van’ı beş yılda hızlıca dönüştüreceğiz. Van bizim evimizdir. Ev halkı olarak bunu birlikte yapacağız. Asla aldanmayacağız, aldatmayacağız. Herkesin Belediye Başkanı olacağız. Allah nasip ederse arkadaşlarımız ile 7 gün, 24 saat çalışma prensibiyle durmaksızın hizmet üretecek, problemleri hızla çözüme kavuşturacağız. Belediye Başkanlarımız ile çok çalışacağız geceyi gündüzümüze katacağız ve birlikte Van’a 20 yıl sonra güzel bir hikâyede biz yazacağız. AK Parti teşkilatlarımızla, kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz, büyüklerimiz, engellilerimiz ve tüm hemşerilerimiz ile yeni bir dönemi başlatacağız”

İŞTE ARVAS’IN VAN BÜYÜKŞEHİR İÇİN AÇIKLADIĞI O PROJELER

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulahat Arvas, ulaşımla ilgili projelerini anlatarak sözlerine başladı. Arvas’ın ulaşımla ilgili projelerinde ‘Edremit-Van YYÜ arası tramvay hattı’, ‘Edremit-Van YYÜ arası deniz ulaşımı’, ‘kent trafiğini rahatlatacak 4 adet köprülü kavşak’, ‘250 kilometre yeni yol ve yeni bulvarlar’ ve ‘kırsal mahallelerin yol, su ve altyapı sorunları’ yer aldı.

BEKLENEN TRAMVAY MÜJDESİ GELDİ

“Edremit-Van YYÜ arası tramvay hattını kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde Edremit-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında 16 duraklı 25 kilometre uzunluğunda günlük 200 bin kişinin ulaşımına kolaylık sağlayacak tramvay hattı yaparak şehir ulaşım sorunu çözeceğiz. Bu proje ile ilgili şunu söyleyebilirim Van'ın 100 yıllık hayalini Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ile gerçekleştireceğiz.”

EDREMİT-VAN YYÜ ARASINA DENİZ ULAŞIMI

Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti

Yıllardır konuşulmasına rağmen hayata geçmeyen ve Van’ın trafik sorununa bir çözüm olarak beklenen deniz ulaşımı konusu Arvas’ın projeleri arasında yer aldı. Arvas bu hat ile ilgili bilgileri şu şekilde açıkladı; “Edremit-Van YYÜ arası deniz ulaşımını başlatıyoruz. Bizim dönemimizde ilk kez Van Gölü'nde Edremit-İskele-Üniversite hattında ulaşım ve turizm hizmetini 25 dakikada konforlu bir deniz seyahati ile sağlayacak modern deniz otobüslerini belediyemize kazandıracağız.”

TRAFİK ÇİLESİNE SON VERMEK İÇİN 4 KÖPRÜLÜ KAVŞAK SÖZÜ

Kentin en büyük sorunlarının başında gelen trafik çilesine de köprülü kavşaklarla çözüm üretmeye çalışacaklarını açıklayan Arvas, bu anlamda yeni köprülü kavşaklar yapılacağını da şu sözlerle duyurdu; “Kent trafiğini rahatlatacak 4 adet köprülü kavşak yapıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde kent trafiğini rahatlatacak acil eylem planı çerçevesinde Semaver Kavşağı, Beşyol Valilik Kavşağı, Sebze Hali Kavşağı, İki Nisan-Eski Cezaevi Sokak Kavşağı bölgelerini kapsayan 4 adet köprülü kavşak hizmete alacağız.”

YENİ YOLLAR VE BULVARLAR…

“250 kilometre yeni yol ve yeni bulvarlar açıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde Kent merkezinde mevcut yolların yetersiz olması sebebiyle, kent trafiğini rahatlatacak 250 kilometre alternatif yeni yollar ve bulvarlar açacağız. Ayrıca şehrin farklı noktalarında açık ve kapalı otoparklar inşa ederek Van trafiğine nefes aldıracağız.” Öte yandan kırsal bölgeler için de çalışmalar yapacaklarını söyleyen Arvas, bu yerleşim yerlerinin de temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere, “Kırsal mahallerimizin yol, su ve altyapı sorunlarını çözüyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde kırsal mahallelerimizin yol, su ve altyapı sorunları çözülecek, kırsalda vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracağız.” Dedi.

ARVAS, TARIM’A ÖZEL BİR YER AYIRDI

Arvas, tarımla ilgili projelerini de açıkladı. Arvas’ın tarım projelerinde ‘2 adet yeni organize tarım bölgesi, ‘12 bin dönüm kent tarım alanı’, ‘çiftçilere destek’ yer aldı. Arvas tarım ile ilgili projelerini şöyle sürdürdü; “Hayvancılık ve seracılık olmak üzere 2 adet yeni organize tarım bölgesi kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde Gürpınar ilçemizde daha önce çalışmaları başlatılan 40 bin büyükbaş kapasiteli Organize Hayvancılık Bölgesi’nin kurulumunu tamamlayacağız. Ayrıca Erciş ilçemizde 1.500 dekar alana sahip jeotermal Organize Seracılık Bölgesi kurulumunu başlatıp kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız.”

ARVAS, ÜRÜTEN BİR BÜYÜKŞEHİR MODELİ İLE ÖNE ÇIKTI

Arvas, belediye bünyesindeki tarımsal üretim ile ilgili projesini şu sözlerle açıkladı; “12 bin dönüm kent tarım alanı oluşturuyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde kent tarımı uygulamasını başlatacağız. Bu proje ile Van’ın yakın çevresindeki 3-4 bölgede 12 bin dönümlük alanda 3 ile 5 dönümlük parseller halinde minimum 3 bin kişiye ücretsiz tarım alanları tahsis edeceğiz.” Öte yandan çiftçiye destek ile ilgili olarak ise; “5 bin çiftçimiz ile alım garantili üretim dönemini başlatıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde bir ilk olarak çeşitli tarımsal üretim alanlarında üretim yapan 5 bin çiftçimize yem, tohum, ekim ve hasat desteği vererek ürün alım garantisi sağlayacağız. Böylece kırsal alanların ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağız.” Denildi.

TURİZM YATIRIMLARINDA, KIŞ TURİZMİ ÖNCELİKLER ARASINDA

Arvas, turizmle ilgili projelerini de açıkladı. Arvas’ın turizm projeleri arasında yeni bir kayak merkezi, termal turizm ve teleferik hattı yer aldı. Arvas, “Kurubaş'ta uluslararası standartlarda yeni bir kayak merkezi yapıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, Van'ı bir kış turizmi destinasyonu haline getireceğiz. Bunun için Kurubaş'ta fizibilitesi yapılan, uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak yeni bir kayak merkezi kuracağız. Termal turizmi yaygınlaştırıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, jeotermal kaynak potansiyeline sahip ilçelerimizde termal turizm yatırımları gerçekleştireceğiz” dedi.

AKKÖPRÜ’YE SEYİR TERASI, VAN’A STADYUM

Yıllardır konuşulan seyir terası projesini de paylaşan Arvas, “Akköprü Millet Bahçesi’nden Toprakkale Seyir Terası'na teleferik hattı kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, Akköprü Millet Bahçesi'nden Toprakkale Seyir Terası'na teleferik hattı kurarak halkımızın hizmetine sunacağız.” dedi. Arvas, kültür, sanat ve spor projelerini de açıkladı. Arvas’ın projeleri arasında yeni Van Şehir Stadyumu, Van Şehir Tiyatrosu, Yaşar Kemal ve Feqive Teyran Kültür Sanat Merkezi, Vani Mehmet Efendi Sahaflar ve Kitapçılar Çarşısı yer aldı.

ŞEHİR TİYATROSU, KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ…

“30 bin kişilik Yeni Van Şehir Stadyumu'nu yapıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, yıllardır talep edilen Yeni Van Şehir Stadyumunu inşa edeceğiz. Van Şehir Tiyatrosu'nu kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, gençlerin kültür ve sanat buluşmalarına imkan sağlayacak Van Şehir Tiyatrosunu kuracağız. Yaşar Kemal ve Feqive Teyran Kültür Sanat Merkezlerini kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde Van’ın değerlerine sahip çıkarak Yaşar Kemal ve Feqiye Teyran isimlerinin yaşatılacağı iki adet kültür ve sanat merkezini kuracağız.”

VAN MEHMET EFENDİ’NİN İSMİ OLMASI GEREKEN YERDE YAŞAYACAK

“Vani Mehmet Efendi Sahaflar ve Kitapçılar Çarşısını kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde içinde çok amaçlı, okuma alanlarının bulunduğu, kitap söyleşilerinin yapılabileceği, imza günlerinin düzenlenebileceği, Vani Mehmet Efendi isminin Yaşatılacağı sahaflar ve kitapçılar çarşısını kuracağız.”

GENÇLER İŞ VE İSTİHDAM SÖZ

Arvas, Van’ın en büyük sorunu olan üretim ve istihdamla ilgili projelerini de açıkladı. Arvas, ilk defa işini kuracak kadınlara ve gençlere 100 bin TL hibe desteği sağlayacağını, 5 yıl içinde 25 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını dile getirdi. Arvas ayrıca “İlk defa işini kuracak kadınlara ve gençlere 100 bin TL hibe desteği sağlıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, işsizliği azaltmak ve üretimi teşvik etmek amacıyla ilk defa işini kuracak kadınlara ve gençlere 100 bin TL hibe desteği sağlayacağız.” Dedi. Arvas, İstihdam konusunda ayrıca, “Belediyeciliğimiz döneminde, şehrimizin en önemli sorunlarından biri alan işsizliğe çare olmak adına çeşitli sektörlerle işbirliği sağlanarak 5 yıl içerisinde 25 bin kişiye istihdam oluşturacağız.” Şeklindeki projesini paylaştı.

AİLE KURANLARA VE ÖĞRENCİLERE DESTEK

Arvas, sosyal belediyecilik projelerini de açıkladı: “Evlenen çiftlere 50 bin TL evlilik desteği sağlıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, sosyal belediyecilik kapsamında yeni evlenen gençlerimize 50 bin TL destek sağlayacağız. Üniversite öğrencilerine aylık bin TL eğitim ve bin TL ulaşım desteği sağlıyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, hem il dışında okuyan üniversite öğrencilerimize hem de Van'da okuyan üniversite öğrencilerimize biner TL eğitim desteği sağlayacağız. Belediyeciliğimiz döneminde, sosyal belediyecilik kapsamında dar gelirli vatandaşlarımıza 10 bin yeni konut yapacağız.”

DEPREME DAYANIKLI, DİRENÇLİ BİR KENT…

Arvas, kentsel dönüşüm ve altyapı projelerini de duyururken dirençli bir Van kuracaklarını aktardı.Kentsel dönüşüm ile 20 bin yapı dönüştüreceklerini dile getiren Arvas, “Depreme dirençli yeni bir Van kuruyoruz. Belediyeciliğimiz döneminde, ulaşım, çevre ve imar sorunu olmayan, sosyal donatılar açısından zengin, depreme dirençli yeni bir Van inşa edeceğiz. 5 yılda doğal gaz ulaşmayan hane kalmayacak. Belediyeciliğimiz döneminde çeşitli nedenlerle doğal gaz altyapısı bulunmayan merkez mahallelerde doğalgaz hattını yaygınlaştıracağız” dedi.  

KENTSEL DÖNÜŞÜM, MODERN OTOGAR VE YENİ SEBZE HALİ

Arvas, projelerini şöyle sürdürdü; “Yerinde kentsel dönüşüm ile 20 bin yapı dönüştürülüyor. Belediyeciliğimiz döneminde Van genelinde, yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırarak, deprem açısından riskli olan binaları güvenli binalara dönüştüreceğiz. Belediyeciliğimiz döneminde, büyükşehir kimliğine yakışır, modern otogarı, yeni sebze halini ve kapalı semt pazarlarını inşa edeceğiz.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ