Baharın gelişiyle beraber Akdamar Adası’ndaki, badem ağaçlarının çiçek açmasıyla Van Gölü’nün maviliğiyle farkı bir güzelliğe bürünürken adalar ziyaretçi akınına uğruyor. Van Gölü üzerinde yer alan en büyük iki adayı ziyaret etmek isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında “Akdamar Adası’na nerededir?”, “Van Gölü üzerinde bulunan Akdamar Adası’na nasıl gidilir?” soruları oldu. İşte adaya dair tüm detaylar…

Van Balığının tersine göçü başladı! Van Balığının tersine göçü başladı!

AKDAMAR ADASI ÖZELLİKLERİ

Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda bulunan tarihi Surp Haç Kilisesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle inanç turizminin önemli merkezleri arasında bulunan Akdamar Kilisesi, yurt içi ve yurt dışından gelen binlerce turistin ilgi odağı oluyor. Gevaş ilçesi sınırları içinde, Van Gölü açıklarında yer alan Akdamar Adası’nda, Ermeni Surp Haç Kilisesi ve Kutsal Haç Katedrali de bulunuyor. 2005 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, kilise 2007 yılında düzenlenen uluslararası törenle 'anıt müze' olarak faaliyet göstermeye başlamıştı. Her yıl eylül ayında düzenlenen ayine katılmak isteyen binlerce kişi, Akdamar Adası’nda buluşuyor. Yılda 1 gün ayin izni verilen kilisede, 2015 yılında 'güvenlik' gerekçesiyle ayinlere 3 yıl ara verilmişti. Tarihi kilise geçtiğimiz yıl 10’uncu ayine ev sahipliği yaptı.

AKDAMAR ADASI’NA NASIL GİDİLİR?

Gevaş-Van merkez arası mesafe yaklaşık olarak 40km'dir. Bu yolculuk arabayla tahminen 35 dakika sürmektedir. Gevaş'ta bulunan ve Akdamar'a hareket eden motorlara servisler de kalkmaktadır. Servisler yaklaşım 1 saatte Gevaş'a ulaşabilmektedir. Akdamar Adası'na Gevaş'ın girişinde bulunan Grand Deniz iskelesinde bulunan motor iskelesinden kalkan motorlarla ulaşılabiliyor. Her saat başı kalkan motorlar adaya 35 dakikada ulaşıyor.

AKDAMAR ADASI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Akdamar Adasına giden turistler tekne ulaşımı için 90 TL ödemek zorunda kalıyor. Tekne adaya ulaştığı zaman ayakbastı parası adı altında adayı gezmek için iskele girişindeki gişelere kişi 290 TL ödeme yapıldıktan sonra adaya giriş yapılabiliyor. Akdamar adasını ziyaret etmek isteyen bir kişi 380 TL ödemek zorunda kalıyor. Aynı zamanda tekne ulaşımı için geçerli olmayan sadece tarihi yerleri gezmek için olan müze kartı Akdamar Adasında da geçerlidir.

2024’TE AKDAMAR ADASI GİRİŞ ÜCRETİNE ZAM YAPILDI MI?

2023 yılında gelen zamlardan sonra Van gündemi uzun süre bununla meşgul oldu. Birçok kesimden gelen tepkiler sonuçsuz kalınca zam geri çekilmedi. 2024 yılında henüz yeni bir fiyat tarifesi uygulanmadı. 2023 yılı fiyatı halen geçerlidir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ZENÜN YEŞİL-HAKAN İZGİ