Son birkaç ayda turistler tarafından ziyaret edilen Van’ın ören yerleri büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Van’ın tarihi mekânlarını ziyaret eden vatandaşlar doğayı tahrip edip çevreye zarar verirken, hayvan popülasyonu da tehlikede. Özellikle Akdamar, Çarpanak ve Adır Adası’ndaki tavşan ve martı popülasyonu büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

Horlayanlara müjde! Horlayanlara müjde!

VAN’IN ADALARINDAKİ HAYVANLAR ZARAR GÖRÜYOR!

Son haftalarda Van’ın en popüler noktalarından biri haline gelen ve ziyaretçi akınına uğrayan Van Akdamar ve Çarpanak Adası, özellikle yaygın medyada ve yerelde yayımlanan görüntülerden sonra büyük ilgi gördü. Kısa sürede büyük bir kalabalığın akın ettiği Çarpanak Adası ve diğer doğal yaşam alanlarında birçok hayvan popülasyonu zarar gördü. Baharla birlikte mor çiçeklere bürünün ağaçlar, yeşillikler ve doğayı görmek ve görüntülemek için Van’ın adalarına akın eden vatandaşlar, martılar başta olmak üzere birçok canlının yuvasına büyük zararlar verdi.

MARTILAR BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA!

Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası’nda bulunan Akdamar, Çarpanak ve Adır Adası’nda da hayvan popülasyonu martılardan oluşuyor. Bu adalarda kuluçkaya yatan martılar üremelerini tamamlayıp yaz aylarında geri dönüyor. Sayısı milyonları bulan martılar bugünlerde büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Akdamar, Adır ve Çarpanak Adası’ndaki martı yuvaları ve yumurtaları zarar görüyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ