ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

2010 yılında dünyanın gözünü çevirdiği, uluslararası camianın ve basının fotoğraf almak için yarışa girdiği, dünya genelindeki Ermenilerin akın ettiği Van Akdamar Kilisesi’ndeki ayin törenleri ilk yılları aratır hale geldi. Son birkaç yılda yeterli organizasyonların yapılmadığı, ciddi tanıtımların yapılmadığı ve kent protokolünün bile duyarsız kaldığı Ermeni ayini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sönük geçti. Kenti temsilen sadece İl Kültür Müdürü Abdurrahman Şahin ve Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer’in katıldığı ayin törenine Ermeni cemaatinin de katılım düşük olurken törende konuşan Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan da bu ilgisizliğe dikkat çekti.

Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti Su birikintisine düşen çocuk hayatını kaybetti

İnanç turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Van Gölü’ndeki Akdamar Kilisesi’nde 2010 yılından bu yana süren Ermeni Ayini düzenlendi. Her yıl yüzbinlerce kişiye ev sahipliği yapan Akdamar Adası’ndaki kilisede gerçekleşen ayine katılımın çok az olması dikkatlerden kaçmadı. 3 yıl öncesine kadar Ermeniler’in yoğun katılımının yanında kentten de kurum, kuruluş, STK temsilcileri ve binlerce vatandaşın katıldığı Ermeni ayine katılım bu sene çok düştü. Van Valisi Ozan Balcı da 2 senedir ayine katılım sağlamadığı törende kentteki diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de yer almadı. Protokolden bir elin parmaklarını geçmeyecek ismin katıldığı ayinde Ermenilerin sayısının da düşük kaldığı görüldü. Van’ın turistik anlamda en büyük cazibe merkezi olan Akdamar’ın bu yönüne rağmen kent turizmi için önem taşıyan ayin için yeterli hazırlığın yapılmadığı dikkatlerde kaçmadı.

ERMENİ PATRİĞİ MAŞALYAN: 1100 YILLIK BU MABETTE DUA SUNMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖZEL…

Ayinin ardından açıklamalarda bulunan 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, yıllık ayini Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nde gerçekleştirdiklerini belirtti. Huzur ve esenlik içinde bir ayin gerçekleştirdiklerini ifade eden Maşalyan, “Böyle özel mekânlarda ayini gerçekleştirmek Türkiye’de inanç ve ibadet özgürlüğünün en güzel göstergelerinden birisi. Van’da adımımızı attığımızdan itibaren en güzel misafirperverlikle karşılandık. Emniyet yetkilileri bütün önlemleri aldılar ve huzur içinde bir tören gerçekleştirdik. Bizler için 1100 yıllık mabette dua sunmak elbette içinden çok özel duyguları barındırıyor. Öyle ki insanın geçmişle bağı güçleniyor. Hayata bakışında başka pencereler açılıyor.”

ERMENİ CEMATİN AZLIĞI DA DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan ayin töreni öncesi Şehrivan’a görüş bildiren isimler bu yıl ciddi bir katılım beklediklerini söylemelerine rağmen Ermenilerin katılımının da oldukça düşük olduğu gözlendi. İlk yıllarda hem Ermenistan’dan hem de Ermeni diasporasından yoğun katılımın gerçekleştiği Akdamar’daki zayıf organizasyon ve hazırlıklardan dolayı bu katılımlar da yıldan yıla iyice düştü. Bu düşüş ayin törenine yansırken, geçtiğimiz yıl vatandaşın giriş yapamadığı ayine giriş imkanları sağlanmasına rağmen Van halkı da geçtiğimiz yıllardaki gibi ilgi göstermedi.

PATRİK DE AKDAMAR’IN CAZİBESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bu eski mabetlerin büyüsü hepimizin gelip geçici olduğu, insanlığın ortak mirası olduğu bir kez daha vurgulanıyor. Adaya her geldiğimizde ada biraz daha şenleniyor. Biraz daha yeni yapılar yapılıyor. Nasıl ki Van Gölü Van ilinin mavi gözüyse, bu ada da gözbebeğidir. Onun için gözbebeği gibi korunmalıdır. Sayın Valinin dediğine göre Van 1 milyondan fazla turist aldı ve onların en azından yüzde 90’ı bu adayı ve bu kiliseyi ziyaret etti. Zaten bu kilise çoktan bir markaya dönüştü. Öyle ki bu güzel günler için tanrıya şükrediyoruz” dedi.

“GÖNÜL İSTERDİ Kİ ÇOK DAHA KALABALIK OLSUN”

Ayine gelen ve Van’daki tek Ermeni olan Gayana Gevorgyan, katılımın az olmasından sitem ederek, “Çok mutluyum. İbadetimizi yaptık. Akdamar Kilisesi’nde yapılan bu ayin barış, kardeşliğin sembolüdür. Gönül isterdi ki çok daha kalabalık olsun. Gönül isterdi ki protokolden çok insan olsun. Biz yine de ibadetimizi yaptık. Bizim arkadaşlarımız mutlu oldular. Yeni gelenler duygulandılar. Çok şükür ki Akdamar Kilisesi hâlâ ayakta dikili ve biz buraya gelip en azından bir mum yakabiliyoruz. Herkes çok duygulu ve mutlu” ifadelerini kullandı.

“AKDAMAR KİLİSESİ MUTLAKA KESİNTİSİZ İBADETE AÇILSIN”

Mehmet Can Güneş adlı vatandaş da katılımın az olmasından sitem ederek, tanıtım yapılması ve Akdamar Kilisesi’nin kesintisiz şekilde ibadete açılması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “Buraya ayini izlemeye geldim. Ayinin memleketimize çok büyük katkısı var. Ben isterim ki Akdamar Adası kesintisiz ibadete açılsın. Mümkünse her Pazar günü ibadete açılsın. Buraya gelmek isteyen Ermeniler veya Türk vatandaşları ibadet edildiğinde buraya ücretsiz şekilde gelebilsin. Akdamar Kilisesi mutlaka kesintisiz ibadete açılsın. İbadet günlerinde de buraya geçişler ücretsiz olsun. Geçen yıl vatandaşları ayine almadılar ama bu yıl aldılar. Bir tanıtım, reklam yapılmıyor. Sonuçta biz Van’ı bu şekilde tanıtabiliriz. Protokolden çok az katılan var. Böyle giderse birkaç yıla kadar ayin de yapılmaz.”

Editör: Ömer Aykaç