Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Portföy Yönetim Direktörü Samet Zağlı şu ifadeleri kullandı: "Altında Asya seans saatlerinde rekor seviyeler test edildikten sonra Avrupa ve ABD borsalarının açılmasıyla sert bir geri çekilme yaşandı. Bu hareketteki en önemli faktör, Amerikan tahvil faizlerindeki toparlanma ve dolar endeksindeki yükseliş oldu.

GRAM ALTIN BU YIL BİTMEDEN 2 BİN LİRA SEVİYESİNE ULAŞIR MI?

Aralık ayındaki fiyat hareketlerinde, bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ile başlayacak olan ABD ekonomik verileri oldukça önemli olacak. Güçlü duruşun devam edeceğini düşünsek de 2000 TL’nin üzerine kalıcı bir yükselişi yılbaşından önce beklemiyoruz."

Merkez Bankası faizi düşürecek mi? Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu! Merkez Bankası faizi düşürecek mi? Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu!

ALTINDA ANİ HAREKETİN ARKASINDAKİ EN ÖNEMLİ NEDEN NE?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "ABD'de geçen hafta Fed’in yakından takip ettiği çekirdek PCE enflasyonu %3.7'den %3.5'e geriledi. Bunun yanında pazartesi günü fabrika siparişleri verisini takip ettik. Fabrika siparişleri aylık %3,6 azaldı; ancak piyasa beklentisi, bu dönemde %2,6 azalacağı yönündeydi.  Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşü yaşayan verinin sıkılaşma döngüsünün sonuna gelindiği ve yüksek faizlerin etkilerini göstermeye başladığını beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu beklentilerin eşliğinde gerileyen tahvil getirileri ve dolar endeksi de altında zirve seviyelerin tekrar görülmesine yol açtığı görüşündeyiz.

BORSAYA DİKKAT!

Bu tablo bozulmadığı müddetçe altında rekorların tazeleneceği kanısındayız. Son dönemde artan politika faizlerinin de etkisiyle birlikte borsanın getirileri sorgulanmaya başlandı. Bu doğrultuda altın, dolar, mevduat ve borsa üzerinde bir değerlendirme yapacak olursak aralarında çok büyük farkların olmadığını yatırımcı tiplerinin farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Altında Fed’in sıkılaşma politikasının sonuna gelindiğine yönelik beklentilerin artması ve kurlardaki hareketliliğin etkili olduğunu söyleyebiliriz.  Burada altın ve dolar arasında tercihin altında olabileceği kanısındayız. Borsa tarzı yatırımların uzmanlık getirdiğini unutmamak gerekiyor ve bu dönemde hisse seçimlerinin önemli olduğu kanısındayız.  Doğru sektör ve hisse üzerinde yapılan tercihlerin diğer yatırım araçları arasında daha iyi bir getiri sunabilir. Ancak, borsa ve buna benzer yatırımların da risk barındırdığını da unutmamak gerekiyor.

Kaynak: HABER 7.COM