Para ve emtia piyasalarında ABD'deki gelişmelerin belirleyici olduğu bir süreç yaşanıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine ne zaman gideceği konusundaki beklentiler, altın piyasasını doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde, Fed'in faiz oranlarını düşürebileceğine dair işaretlerin güçlenmesiyle birlikte altın fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşandı. Ons altın fiyatı, dün akşam saatlerinde 2119 dolar seviyelerine kadar tırmandı. Ons altın en son olarak 4 Aralık'ta 2148 dolar seviyelerine kadar yükselmişti.

Gram Altın yükseliş grafiği (05/03/2024)

ALTINDA PEŞ PEŞE REKOR GELDİ

Bu sert yükseliş, yerel piyasalarda gram altın fiyatlarının son iki gündür rekorlar kırmasına sebep oluyor. Cuma günü 2105 lira seviyelerine kadar yükselen gram altın, yeni haftanın ilk işlem gününde bir kez daha rekor kırmış durumda.

GRAM ALTINDA REKOR GELİŞME

Gram altındaki bu rekor seviyelere ulaşma eğiliminin temel nedenleri arasında, özellikle ons altındaki ani hareketlenmeler ve dolar/TL kuru üzerindeki yukarı yönlü seyir öne çıkıyor. Bu faktörler, gram altın fiyatlarında yaşanan rekor seviyelerin ardındaki ana sebepler olarak öne çıkıyor.
Ons altın grafiği (05/03/2024)

REKOR SONRASI GRAM ALTIN İÇİN YENİ TAHMİN

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık

Öte yandan IKON Menkul uzmanları tarafından hazırlanan gram altın analizi şöyle: “Gram altın, dolar kurundaki istikralı yükselişin bu hafta biraz daha hızlanması bir yana, ons altın $ tarafında Cuma gününden bu yana sert bir yükselişin gerçekleşmesiyle birlikte 2147 seviyesine kadar yükseldi. Ons altının durumu bir yana, ürünün kendi tekniğine baktığımızda kısa vadedeki trend takibini 8 haftalık ortalama ile izliyoruz. Bu ortalama 2023 Ekim ayındaki 1630 seviyesinden bu yana trendi izlemeyi sürdürüyor. Bu ortalama şu an 2011 seviyesine denk geliyor. Haftalık 2011 liranın altında kapanmadığı sürece mevcut trendin devamını bekleyebiliriz. 

Kaynak: HABER 7