Milyonlarca insana nefes olan, sayısız canlıya hayat veren, binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bölgeye can veren, ülkenin en önemli gölü ve kendini anlatamayan dilsiz bir canlı ve günbegün solan Van Gölü'nün gözyaşları Ankara'ya ulaştı.

Vangölü Aktivistleri olarak; “Van Gölü için Türkiye’yi Pedallıyoruz” etkinliği kapsamında parkurlar halinde Türkiye’yi geziyoruz. Amacımız Van Gölü’nün eşsiz güzelliklerini tanıtmak, ülkemizin önemli bir değeri olan bu güzelliğin farkına varılması ve gerekli ilginin gösterilmesini sağlamaktır.

Tanıtım faaliyetleri kapsamında yaptığımız bu etkinlikte, kapalı bir havzada olan Van Gölü’nün gün geçtikçe de kirlendiğini ve bir çözüm bulunması gerçeği ile sesimizi daha çok insana duyurup ülkemizin duyarlı vatandaşlarından da destek almayı umuyoruz.

Van Gölü’nün güzelliklerinin yanında yıllardır çözülemeyen ve gölü yok edebilecek bazı sorunlarına da kısaca değinmekte fayda var.

Bu sorunların başında; arıtma tesislerinin yetersizliği, gölü besleyen derelerden gelen kirlilik, tarım ve hayvancılıktan gelen kirlilik, sanayi kirliliği ve Van gölü kıyısını kullanan yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın bir kısmının bilinçsiz kirletmesi vb. gelmektedir.

Van Gölü için yıllardır birçok çalışma yapılmış, siyasetçiler meclis gündemine getirmiş ve yerelde birçok alanda gündeme gelmiş olmasına rağmen yeteri kadar yol kat edilememiştir.

Vangölü Aktivistleri olarak, şimdiye kadar yapılan çalışmaların, çabaların ve toplumun bu konudaki hassasiyetini göz önünde bulundurarak kamuoyunun tam desteğini alarak Ankara’ya adeta çıkarma yaptık.

1200 km ve 15 gün süren taaa Van’dan Ankara’ya bisikletlerle pedal çevirerek bir ilke imza attık. Van Gölü’nün feryadını en yetkili mercilere ulaştırıp artık Van Gölü’nün dayanamayacağını ve yok olmayla yüz yüze kalacağını paylaştık.

Ankara girişinde, kalabalık bir ekiple bizleri karşılayan Ankara bisiklet topluluğu ABİDOSD sporcuları ile Ankara’da yaşayan Vanlı ve Bitlisli hemşerilerimizle Ankara’ya muhteşem bir giriş yaptık.

Üzerimizde “ Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” yazılı tişörtler, caddelerde ve yaptığımız görüşmelerde oldukça ilgi uyandırıyordu. Van’dan Ankara’ya kadar ve Ankara sokaklarında, üç gün boyunca tüm ulaşımımızı bisikletlerle yaparak güzel bir farkındalık da oluşturduk.

Ankaralıların yolda araçlarıyla bize destek kornası çalması, el sallamaları ve ilgi göstermeleri gerçekten görülmeye değerdi.

Ankara’da birçok görüşmelerde bulunduk, Van Gölü’nün son halini ve adeta gözyaşlarını Ankara’ya ulaştırdık. “Van Gölü için Türkiye’yi pedallıyoruz”un Van Ankara parkuru, farkındalık, Van Gölü koruma kanunu ve dahası Van Gölü Havzası Eylem Planı çalışmasına olumlu yönde katkı sağladığını söylemek mümkün.

Ankara’daki ziyaretler, görüşmeler ve detaylarını ikinci yazımızda sizlerle buluşturacağız, esenle kalın…