Türkiye’de son aylarda yaşanan yüksek enflasyon, döviz kurundaki sert yükseliş ve akaryakıt fiyatlarının pahalılığı toplumun bütün katmanlarında hissediliyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarına da yansıyan bu gerçek, son olarak ASAL Araştırma’nın anketinde görüldü. Araştırmada, siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kanaatler ve Temmuz ayı gündem konularıyla ilgili değerlendirmeler yer aldı.

"SİZCE TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?"

ASAL Araştırma Şirketi tarafından 14-25 Temmuz 2023 tarihleri arasında 26 şehirde 2 bin 520 kişiyle yapılan ankette seçmenlere, “Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?” sorusu yöneltildi.

Herhangi bir cevap şıkkı verilmeksizin, açık uçlu olarak sorulan soruya en yüksek oranda “ekonomi ve hayat pahalılığı” karşılığı verildi.

İŞTE ANKET SONUÇLARI

Ankete katılanların yüzde 68.6'sı bu soruya ekonomi ve hayat pahalılığı yanıtını verdi. Bunu yüzde 5.2 ile "İşsizlik" cevabını verenler takip etti.

İşte anket sonuçları…

Ekonomi ve hayat pahalılığı: Yüzde 68.6

İşsizlik: Yüzde 5.2

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

Her şey sorun: Yüzde 4.7

Mülteciler: Yüzde 3.5

Eğitim: Yüzde 2.4

Adalet: Yüzde 2.1

Kentsel Dönüşüm: Yüzde 1.7     

Sağlık: Yüzde 1.2

Asayiş-güvenlik: Yüzde 0.9

Tarım: Yüzde 0.9

Sorun yok: Yüzde 1.4

DİĞER: Yüzde 2.3

"TÜRKİYE'NİN SORUNLARINI HANGİ SİYASİ PARTİ ÇÖZER?"

Aynı soruya yanıt verenlere ikinci olarak "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" sorusu yöneltildi. Ekonomi ve hayat pahalılığı problemini çözebilecek partinin AK Parti olduğunu belirten seçmenler, yüzde 26.7'lik kesim de Hiçbiri ‘den yana görüş bildirdi. Üçüncü sırada yüzde 18.8 ile CHP, dördüncü sırada yüzde 6.0 ile İYİ Parti, beşinci sırada yüzde 4.9 ile HDP, altıncı sırada yüzde 4.7 ile MHP, yedinci sırada ise yüzde 3.8 ile Diğer Partiler yer aldı.

Editör: Necmettin Dursun