ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ-  17 Ağustos 2016 tarihinde Van'ın merkez İpekyolu İlçesinde bulunan İki Nisan Polis Merkezine bombalı araçla saldırı düzenleyen PKK’lı terörist M.O’nun yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi. Savıcı PKK’lı terörist hakkında hazırladığı mütalaasında “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” ve Kasten öldürme, tasarlayarak, yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanmak suretiyle, kişinin yerine getirdiği kamu görevini engelleme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını ve farklı suçlardan ise ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

17 Ağustos 2016 tarihinde Van’ın merkez İlçesi İpekyolu’nda bulunan İki Nisan Polis Merkezine PKK’lı teröristlerce bombalı araçla saldırı düzenlendi. Şiddetli patlamada 2’si polis 4 kişi şehit oldu, 70 kişi ise yaralandı. Saldırının hemen ardından operasyon gerçekleştiren güvenlik güçleri PKK’lı saldırganı yaralı olarak yakaladı. Saldırıyı gerçekleştiren PKK’lı terörist M.O., hakkında kamu davası açıldı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SAVCI 4 SAYFALIK MÜTALAA HAZIRLADI

PKK’lı terörist M.O.’nun yargılanmasına Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. PKK’lı terörist M.O., duruşmaya katılmazken, taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. İddia makamı PKK’lı terörist M.O. hakkında hazırladığı 4 sayfalık mütalaayı mahkeme heyetine sundu. Mütalaada, M.O. hakkında “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

PKK’LI M.O. İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

Mütalaada terörist M.O. hakkında “Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten” ve “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” suçlarından 2 kez cezalandırılması talep edildi. Mütalaada, “Cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup olmak” suçlarından cezalandırılması talep edildi.

HER SUÇTAN AYRI AYRI CEZALANDIRILMASI TALEP EDİLDİ

Mütalaanın devamında M.O. hakkında “Kasten öldürme, tasarlayarak, yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanmak suretiyle, kişinin yerine getirdiği kamu görevini engelleme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Mütalaada ayrıca Türk Ceza Kanunun 53’üncü maddesinin 1’inci bendi ve 58’inci maddesinin 9’uncu bendi gereğince 73 kez cezalandırılmasına, TCK’nın 174’e 1 ve 2, TCK’nın 53, 58, 6136 sayılı yasanın 13’e 2, maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.

Mütalaada “Sanığın sosyal kişiliği, cezasının geleceği üzerindeki olası etkisi ile yargılama sürecindeki olumsuz tutum ve davranışları dikkate alınarak cezalandırılması istenilen her suç için hakkında TCK’nın 62’ye 1 maddesinin uygulanmamasına, müşteki ve katılanların yaralanmalarına ilişkin doktor raporları nazara alındığında, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı nedenleriyle, sanık hakkında 73 kez tasarlayarak ve bombalamak suretiyle kasten öldürme suçundan hüküm kullanılırken, teşebbüs hükümlerinin asgari oranda tatbik edilmesini talep ederiz.” Denildi.

BİRDEN FAZLA SUÇ İŞLENDİ

Mütalaanın devamında, sanık hakkında 2 Nisan Polis Merkezi Amirliği'ne ve sivil vatandaşlara gerçekleştirdiği bombalı saldırı nedeniyle “kamu malına zarar verme” ve “zincirleme suretle mala zarar verme” suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığı hatırlatılarak, hukuki anlamda tek bir fiil sayılan eylemin kasten adam öldürmeye teşebbüs ve mala zarar verme suçlarının oluşmasına neden olan sanığın TCK'nın 44. maddesi hükmü karşısında işlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına neden olduğu anlaşıldığından, farklı neviden fikri içtima hükümleri gereğince sadece daha ağır cezayı gerektiren kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs suçlarından cezalandırılması ile yetinilmesi gerektiği belirtildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

13 Ağustos 2016 tarihinde Süphan Mahallesi Öztürk Sokakta bulunan baz istasyonlarına yönelik patlayıcı madde yerleştirildiği kaydedilen mütalaada, gerçekleştirilen saldırı nedeniyle karar kesinleştiğinde nitelikli mala zarar verme suçundan Cumhuriyet Başsavcılınca suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

Mütalaanın okunmasının ardından müdafi avukatlar da mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Mahkeme heyeti ise karar vermek üzere duruşmayı erteledi.

Editör: TE Bilisim