ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ-  17 Ağustos 2016 tarihinde Van'ın merkez İpekyolu İlçesinde bulunan İki Nisan Polis Merkezine bombalı araçla saldırı düzenleyen PKK’lı terörist Medet Oruç’un yargılandığı davada karar çıktı. Terörist Medet Oruç hakkında “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” suçundan bir kez ağırlaştırılmış müebbet, “Kasten adam öldürmek” suçundan da 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından 1057 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. 

17 Ağustos 2016 tarihinde Van’ın merkez İlçesi İpekyolu’nda bulunan İki Nisan Polis Merkezine PKK’lı teröristlerce bombalı araçla saldırı düzenlendi. Şiddetli patlamada 2’si polis 4 kişi şehit oldu, 73 kişi ise yaralandı. Saldırının hemen ardından operasyon gerçekleştiren güvenlik güçleri PKK’lı saldırganı yaralı olarak yakaladı. Saldırıyı gerçekleştiren PKK’lı terörist Medet Oruç hakkında kamu davası açıldı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

PKK’LI ORUÇ’A CEZA YAĞDI

PKK’lı terörist Medet Oruç’un yargılanmasına Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. PKK’lı terörist Medet Oruç duruşmada hazır bulunurken, duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Müdafi avukatlarda mütalaaya karşı birer savunma yaparak, sanıkların beraatını talep etti. Savunmaların ardından mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya 15 dakika ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti terörist Medet Oruç hakkında “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” suçundan bir kez ağırlaştırılmış müebbet, “Kasten adam öldürmek” suçundan da 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından 1057 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. 

Diğer sanıklardan C.Ö. ile T.A.'ya "terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, 3 sanık hakkındaki dosyanın da tefrikine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Van'da 17 Ağustos 2016'da 2 Nisan Polis Merkezi Amirliğine yaklaşık 30 metre mesafede bomba yüklü aracın patlatılması sonucu polis memurları Muhammet Acar ve Hacı Ahmet Öztürk şehit olmuş, sivil vatandaşlardan Dicle İdrak ile Faruk Tam ise hayatını kaybetmişti. Patlamada 73 kişi de yaralanmıştı. 

Olayın ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığında hazırlanan iddianamede, gasbedilen minibüse yaklaşık 400 kilogram patlayıcı yüklenerek saldırının gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Sanık Oruç, iddianamede yer alan ifadesinde, terör örgütünün Van'daki başarısızlıkları nedeniyle sözde sorumlu teröristlerin Faraşin Yaylası'nda 3 süren toplantı yaptığını ve bu toplantıda ses getirecek eylemlerin yapılması kararı aldıklarını, bunlardan birinin Beşyol Meydanı'nda 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan "Demokrasi Nöbeti"ne bomba yüklü araçla saldırı olduğunu anlatmıştı.

Oruç hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "nitelikli kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs etme", "mala zarar verme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından dava açılmıştı.

Editör: TE Bilisim