Türkiye'nin gözü kulağı, yeni yıl için belirlenecek asgari ücrette. Bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısına başladı. Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında yapılıyor.

Toplantı başlarken Işıkhan, açıklamalarda bulundu. Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceklerini söyleyen Işıkhan, işvereni de mağdur etmeyeceklerini belirtti.

"Kimseyi mağdur etmeyecek en makul nokta"

Işıkhan, "Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu süreçte temel hedefimiz, bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmek. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak tespit yapmaktadır. Kimseyi mağdur etmeyecek en makul nokta belirlenecek." dedi.

Işıkhan'ın ilk toplantı öncesinde değerlendirmeleri şu şekilde:

"Asgari ücreti reel olarak 3 katına çıkardık"

"Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın ve en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içinde olduk. Her daim imkanlarımızı ve sınırlarımızı vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde zorladık.

Özellikle son yıllarda dünyanın yaşadığı küresel krizlere rağmen asgari ücrette yaptığımız iyileştirmeler bunun en net kanıtıdır. 2002 yılında net 184 lira olan asgari ücret 2023 yılında net 11 bin 402 liraya çıkarak nominal olarak 61 kata reel olarak ise yaklaşık 3 katına çıkardık.

Kripto para düzenlemesi TBMM'ye sunuldu! Kripto para düzenlemesi TBMM'ye sunuldu!

2023 yılı başında belirlediğimiz asgari ücreti enflasyonist baskılar nedeniyle çalışanlarımızın satın alma güçlerini ve yaşam standartlarını korumak amacıyla temmuz ayında ilave bir artışla ikinci kez artırdık.

2023 yılında asgari ücret ocak ayında yüzde 55, temmuz ayında yüzde 34 oranında artırılmıştır. Yıl sonu TÜFE artış beklentisinin yüzde 65 olduğu dikkate alındığında 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir artış gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede bir yılda toplamda yüzde 107'lik bir zam oranıyla işçimizi enflasyona ezdirmeme iradesi gösterdik."

Komisyon üyeleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında, Bakanlığın ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık ediyor.

Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi birden yer aldı. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve Karayolları'nda çalışan bir taşeron işçi toplantıya katılarak, yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı verecek.

Kaynak: ENSONHABER