Fotoğraf meraklıları için ücretsiz kurs açılacak! Fotoğraf meraklıları için ücretsiz kurs açılacak!

Türk sözlü anlatı geleneğinin en önemli temsillerinden olan aşıklık geleneği Van’da canlılığını sürdürmeye devam etmektedir. Usta çırak ilişkisiyle yetişen aşıklar kendi yazdıkları halk şiirlerini yanı sıra usta malı eserleri de dilendirerek aşıklık geleneğinin sürdürülmesine katkı sağlamaktadırlar.

AŞIKLIK GELENEĞİN CANLI ÖRNEKLERİNİN OLDUĞU YERLERDEN BİRİ DE VAN’DIR

Anadolu coğrafyasının güzel renklerinden biri olan sözlü anlatı geleneğini temsilcileri bu geleneği yarınlara aktarma adına yazıp, çalıp söylemeye devam etmekteler. Ülkemizin çoğu bölgesinde bulunan bu gelenek özellikle Doğu Anadolu bölgesinde tüm canlılığıyla sürdürülmektedir. Aşıklık geleneğin canlı örneklerinin olduğu yerlerden biri de yaşadığımız Van şehridir. Bin yıllardır bu yörede anlatılan, söylenen hikayeleri sazlarıyla birer eser haline getiren Vanlı aşıklar hem geleneğin sürmesine katkı sağlamakta hem yeni aşıkların yetişmesine olanak sağlamaktadırlar.

AŞIKLAR ŞENLİĞİ 26 ŞUBAT’TA VAN DEVLET TİYATROSU’NDA

Van Valiliğinin koordinasyonunda ve Van Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Aşıklık geleneğinin sürdürülmesi, yeni aşıkların yetişmesine katkı sunulması ve aşıklık geleneğinin temsilcilerini tüm Van’a tanıtmak amacıyla 26 Şubat 2024 tarihinde Saat 19.00’da Van Devlet Tiyatrosu salonunda “Van Aşıklar Şenliği” düzenlenecektir.

“GÜZEL GELENEĞİN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNİ AĞIRLAYACAĞIZ”

Konu ile ilgili bilgi veren Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin: Bilindiği üzere aşıklık geleneği Anadolu ve Kafkas coğrafyasının kadim bir geleneğidir. Usta aşıklardan eğitim alarak yetişen yeni aşıklar usta-çırak ilişkisi içinde yetişip bu güzel geleneği geleceğe aktarmaktadırlar. Bu coğrafyada yaşanan aşklar, sevdalar, üzüntüler, sevinçler vb. tüm duygular aşığa ilham olmuş ve kendine has anlatımıyla bunu dile getirmiştir. Ercişli Emrah gibi sözlü anlatı geleneğinin önemli temsilcilerinin yetiştiği Van’da bugün bu güzel geleneğin önemli temsilcilerini ağırlayacağız.

işte etkinliğe katılacak aşıklar

Halk kültürümüzün bu nadir unsurunu yarınlara aktarmak için birbirinden değerli aşıklarımız ezgilerini halkımızın beğenisine sunacaklardır. Böyle bir etkinliği Van’da yapmak bizi heyecanlandırıyor. Umuyorum ki o gece bize eşlik edecek tüm vatandaşımız da bu heyecanı yaşayacaktır.

Vanlı Aşık Ahmet Poyrazoğlu, Aşık Aburrehim Sağlam, Aşık Bayram Denizoğlu, Aşık Selahattin Dündar, Aşık Muhlis Deniz, Aşık Temel Turabi, Vanlı Aşık Mehmet Çağlar ve Vanlı Ozan Kazım Karagülle’nin birbirinden güzel eserlerini dinleyeceğimiz bu geceye tüm Vanlı hemşerilerimizi davet etmek istiyorum. Dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER