Sıfır atık politikası kapsamında, askerlik görevini tamamlayan erlerin kıyafet ve aksesuarları dönüştürülecek.

Projeyle, 1 yıl içinde bedelli asker kıyafetlerinin, 3 yılda subay, astsubay, uzman erbaş, 5 yılda da erbaş ve er kıyafetlerinin tamamının yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor.

İki şarap grubu fiyatlarına zam geldi! İşte yapılan zam oranı İki şarap grubu fiyatlarına zam geldi! İşte yapılan zam oranı

Dünyanın en güçlü orduları listesi 2024: Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor?

TÜRKİYE HABERLERİ

Sağlık Bakanlığı personel alımında son durum: Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı ne zaman, hangi branşlarda yapılacak?

Sağlık Bakanlığı personel alımında son durum: Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı ne zaman, hangi branşlarda yapılacak?

Askerlik görevini tamamlamış erlerin eğitim kıyafetleri Kara Dikimevi Müdürlüğü’nce aksesuarlarından ayrıştırılıp, iş birliği yapılan fabrikalarda geri dönüşüm işlemlerine tabi tutuluyor.

Ayrıştırılan giysiler küçük parçalara bölünerek elyaf formuna getiriliyor. Çeşitli işlemlerden geçirilerek iplik çekim sisteminde dokunan iplikler boya ve baskı işlemlerinin ardından kumaş formunda yeniden hayat kazanıyor.

Geri dönüşümünün ardından kumaşlar, konfeksiyon işlemleriyle beraber yeniden eski formuna kavuşup, Türk Ordusu’na kazandırılıyor.

Kara Dikimevi Müdürlüğü’nde ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan ürünlere ait hammadde, tasarım, model ve kalıp araştırma geliştirme çalışmaları da yürütülüyor.

BEDELLİ ASKERLERİN KIYAFETLERİ TERCİH EDİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğünde Tekstil Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Uluçınar, projeyle ilgili detayları ve hedefleri paylaştı.

Uluçınar şunları anlattı:

“Artan ham madde maliyetleri ve işçilik maliyetleri sebebiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli personel sayısının da oldukça yüksek olması sebebiyle teknik bir iyileştirme gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaca binaen literatür çalışmaları, yapılan fizibilite çalışmaları, akademik ziyaretler ve yapılan toplantılar neticesinde geri dönüşüm projesi planlanmıştır.

Prototip çalışma için bedelli askerlerin kısa süre içerisinde giymiş oldukları kıyafetler tercih edilmiştir. İki firma ile iş birliği yapılarak bu elbiseler geri dönüşüm işlemlerine tabi tutulmuş, daha sonrasında geri dönüştürülen kumaş fabrikamız bünyesinde bulunan üretim bandına alınarak tekrardan eğitim elbiselerinin üretim işlemi tamamlanmıştır.”

15 MİLYON LİRALIK TASARRUF HEDEFİ

Yıllık 300 bin adet geri dönüşüm yapılmış eğitim elbisesiyle beraber yaklaşık 7 milyon 110 bin liralık tasarruf sağlanması hedefleniyor. Askerlerin kullandığı aksesuarların da dönüştürülmesiyle birlikte bu rakam 15 milyon liraya çıkacak.

5 YIL İÇERİSİNDE ERBAŞ VE ER KIYAFETLERİNİN TAMAMININ ÜRETİME DAHİL EDİLMESİ HEDEFLENİYOR

Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Kara Dikimevi Müdürlüğü’nce 1 yıl içerisinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan bedelli asker kıyafetlerinin, 3 yıl içerisinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli subay, astsubay, uzman erbaş kıyafetlerinin, 5 yıl içerisinde ise erbaş ve er kıyafetlerinin tamamının yeniden üretime dahil edilmesi hedefleniyor.

Uluçınar, bu projenin dünya orduları arasında bir ilk olduğunu da söyledi.

Kaynak: ntv