Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 2015 yılından bu yana her iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD Vizyoner’23 zirvesi bugün gerçekleşti. Sarıyer’deki bir gösteri merkezinde gerçekleşen zirvenin teması bu yıl ‘Biz’in Gücü’ olarak belirlendi. Zirve kapsamında, iş insanlarını bilgilendirme, geleceğe hazırlama ve hayata katkı sağlama adına adımlar atıldı. Zirveye, Ticaret Bakanı Ömer Bolat da konuşmacı olarak katıldı. Burada konuşan Bolat, dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme de dikkat çekti.

Karbon tüketimi fazla olan sektörlerin hazırlanması önem arz etmektedir

Bolat, “Dünyada ve Türkiye’de e-ticaretin perakende ticaretindeki payı yüzde 20’ye yaklaşmış bulunmaktadır. E-ticaret, e-ihracat platformlarının da oldukça popüler hale geldiğini görüyoruz. Yeşil ve dijital dönüşüm öne çıkmaktadır. Ürünlerin dijital ve yeşil çözümler sunmasının rekabetçilik için ana kriter haline geldiği, yeşil ekonomilere yönelik eğilimin arttığı bir dönemdeyiz. Sınırda karbon düzenleme mekanizması uygulama olarak başlamıştır. Şu anda raporlama dönemindeyiz. Uygulamanın bu geçiş döneminde sadece emisyon raporlama yükümlülüğümüz var ama mali yükümlülükler 1 Ocak 2026’da başlayacaktır. Onun için bütün sektörlerimizin karbon tüketimi fazla olan sektörlerin vakit kaybetmeden hazırlanması, ihracatçılıkta rekabetçiliğimizi korumak adına çok büyük önem arz etmektedir" dedi.

Son dakika! Malatya’da korkutan deprem! Son dakika! Malatya’da korkutan deprem!

Togg'u dünyaya ihraç etme bu dönemin en önemli hedefleri arasındadır

Bakan Bolat, “Önümüzdeki dönemin olmazsa olmazı katma değerli üretim ve ihracattır. Savunma sanayi ürünlerinde dünyada öncü ülkelerden biri olma, 3 milyar dolar olarak bugün ihracatımız olan yazılım sektöründe inşallah 10 milyarlarca dolarlık ihracat hedefine ulaşma ve yerli ve milli elektrikli cihazımız Togg’u, on milyarlarca dolar değerinde dünyaya ihraç etme, yüksek teknolojili ürün ihracatımızı artırma, bu dönemin hedefleri arasındadır" diye konuştu.

e-ihracat platformu kurma çalışmalarımızı tamamladık

Bolat, “İhracatta dijitalleşmeyi artırarak e-ihracatın gelişmesi için de Türkiye e-ihracat platformu kurma çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah birkaç ay içinde onu da hizmete alacağız. Burada amacımız marka ve ürünlerimizin dünya çapında bilinirliğinin artması, Pazar payımızın ve e-ihracatı artırabilmek" dedi.

Kaynak: T24