Yazarımız Ömer Aytaç’ın geçtiğimiz günlerde “Aşirete kanma, aşiretsiz kalma” başlıklı bir yazısı vardı. Yerel seçim öncesi aşiretlerin etkinliği ile ilgili kaleme alınan yazıyı okuyunca ben de şöyle bir geriye döndüm. Aşiretleri ve AK Parti’deki etkinliklerini ‘tasavvur’ ettim. Bazı noktalarda Aykaç’a katılmadım değil. Bunlardan en önemlisi de genelde neyse de ‘yerelde’ gerçekten de aşiretlerin bu yıl geçmiş yıllara nazaran çok daha büyük önem arzettiği meselesi…

 

Aşiretler cidden kilit rol oynayacak.

 

AK Parti’yi de fazla suçlamamak gerek, masada onlarca ‘aşiret’ gerçeği, tercihte ise biri büyükşehir olmak üzere 3 merkez ve 10 bağlı ilçesi bulunuyor. Bunların her birinde bir aşiret mensubuna yer verseniz bile tüm aşiretleri memnun edemezsiniz.

 

Ama bu AK Parti’yi haklı duruma getirmiyor. Yani, Aykaç demişti ya hani “Küstürmekte AK Parti’nin üstüne yok” diye. İşte AK Parti bu hatayı aşiretler bazında bizzat yapıyor zaten.

 

Hiç uzağa gitmeyelim. AK Parti’nin Özalp’i kaybetme sebeplerinden biri olan Şemsîkan aşiretinin küstürülmesi üzerinden konuşalım.

 

AK Parti, Doğu’daki diğer illerde de nüfusu hayli bir fazla olan ve Van’da 2-3 kez büyük çaplı toplantılar ile bir araya gelip seçimlerde tavrını net bir şeklide ortaya koymuş Şemsîkan aşiretini küstürmedi mi?

 

Yıllarca bize vekil verin diyen bu aşireti dinlemeyip adaylık konusunda bu aşiretin mensuplarını ters köşe etmedi mi? Hele hele Özalp halkı gibi diğer illere nazaran aşiretçilikten çok hemşeriliğin ön planda tutulduğu ve ‘çalışan’ insanın ön planda tutulduğu bir ilçede…

 

Şemsîkanlar küsmesin de kim küssün?

 

Bu aşiretin mensupları yıllardır AK Parti’de hizmet veriyor. Siyaset noktasında ise elde var ‘sıfır’.

 

Bilmek istiyorum bunun nedeni, niyeymiş efendim?

 

***

 

Sorarım ben AK Parti teşkilatına;

 

*Özalp, Saray ve tüm köylerinde her insanın ‘Allah ondan razı olsun’ diye andığı Sabri Aykaç, gerek bir kamu görevlisi olarak gerekse de siyasetçi olarak Özalp’e bunca hizmet yapmasına rağmen, son iki milletvekili temayül yoklamalarında sürekli olarak ilk 5’te yer almasına rağmen, AK Parti’ye hiçbir zaman küsmeyip çalışmasına rağmen her seferinde görmezlikten gelinmedi mi? Üstelik Aykaç Şemsîkan aşiretinin değil tüm Özalp, Saray ve köy halkının çok sevdiği ve “O olursa oyumuz AK Parti’ye” demekten çekinmediği bir isim. İnanmayan varsa gidip halkın arasında bir kamuoyu araştırması yapsın. Şimdi ise ‘Atı alanın Üsküdar’ı çoktan geçtiği’ ilçeye Aykaç’la girme çabası var… Bu konuda biraz geç kalınmadı mı?

 

*Şemsîkan aşiretinin ağalarından bir diğir ifadeyle önde gelen ismi olan Sami Yiğit, Özalp ve Saray’da AK Parti’nin en güçlü olduğu yıllarda göz göre harcanmadı mı? Bunun ardından Özalp’te AK Parti’nin kayıp vermesinin fitili ateşlendi işte… Doğru yol partisinde 9 yıl hizmet verdikten sonra Özalp ve Saray’daki etkinliği göz önünde bulundurularak Hüseyin Çelik tarafından AK Parti’ye davet edilen aşiretin önde gelen ismi Sami Yiğit, daha sonra 7 yıllık Saray İlçe Başkanlığı döneminde AK Parti’ye ciddi katkılar sağladı. Bunun karşılığında da tek beklenti bir temsiliyet idi. “Biz Sabri Aykaç ile kol kola dolaşır Özalp ve Saray’da rahatlıkla oy isterdik insanımızdan” diyen Sami Yiğit, yine Çelik’in katıldığı bir toplantıda gerçekleri konuşulduğu için ihraç ediliyordu. Arayıp telefonla sebebini sorduğumda ise aynen şu ifadeleri kullanıyordu Yiğit, “Hem Saray’da hem de Özalp’te başarılıydık. Biz ne kadar başarı gösterdiysek de bizi görmezlikten geldiler. Bizim başarımızdan korktular. Başarılarımızı kabul ettiremedik. Saray ve Özalp bugün başarısız olmuşsa bu dışlanmışlığın sebebidir. Biz Ak Parti’ye hizmetten başka bir şey yapmadık oysa.” Diyordu.

 

*Yine Özalp’in sevdiği bir Şemsîkî olan Fevzi Türkmen, belediyecelikte, sağlıkta bu kadar tecrübe edindi, son olarak da İpekyolu Devlet Hastanesi Müdürü iken bırakın siyasette yer verilmeyi burada bile durmasına müsaade edilmedi. Onun da önüne set çekildi. Siyaseten yolunu açmayı bırakın bürokraside de aynı engellemelere uğradı. Onun da siyasi girişimleri vardı ama o da ‘göz’ ardı edilenlerden oldu. O da bir Şemîkî’ydi… Hadi Aykaç’a vermediniz, Türkmen ne yapmıştı? O da mı şahsi emeller için tehlike oluşturuyordu? Sebebi bu de değilse ya nedir biri bana açıklayabilir mi?

 

*PKK’nın kaçırdığı eski Gürpınar İlçe Başkanı Hayrullah Tanış… Bir Sabri Aykaç Özalp ve civarında nasıl etkin ise Gürpınar ve köylerinde de o kadar etkin bir isim Hayrullah Tanış. O yörenin büyükleri, ileri gelenleri, aşiret ağaları, kanaat önderleri gözünü kırpmadan kefil olur desteğini verir Tanış’a. Peki AK Parti bunu yaptı mı? Tabi ki hayır. PKK’nin kaçırdığı ve aylarca rehin tuttuğu Tanış’ın serbest bırakılması sürecinde ‘etkin’ rol oynayan AK Parti, İHD, Malzum-Der gibi kurumların büyük girişimleri sonucu serbest bırakılan Tanış’ın sonraki süreçte de yanında yeteri kadar durmadı. Serbest bırakıldıktan sonra istifa etmesi halinde AK Parti’nin büyük zarar göreceği öngörüsü ile tüm baskılara rağmen görevinden istifa etmeyen ve dik bir duruş sergileyen Tanış’ı AK Parti hiçbir zaman yeteri kadar sahiplenmedi. Tanış korkmadı AK Parti korktu adeta. Tanış da istifa etti haliyle. Kim olsa aynısını yapardı. Hatta hiç bu kadar da beklemez PKK onu serbest bırakır bırakmaz ederdi. Ama o etmedi. Şimdi adı Gürpınar Belediye Başkan Adaylığı için ciddi bir şekilde anılıyor. Kendisine sorduğumda “Açıkçası kırgınım, henüz bir karar vermedim” diyor. Ama Gürpınarlıya soruyoruz “O varsa biz de varız” diye heyecanla desteğini gösteriyor. AK Parti maalesef ve maalesef ki böyle bir değeri de görmezlikten geliyor!

 

Daha fazla yazmama gerek yok. Bu kadar örnek yeterli bence…

 

AK Parti sadece Burukîlerin, Küresinilerin, Acemlerin küskünlüğünü konuşursa hata yapar. Çünkü eğer bu oyunu aşiretçilik üzerinden oynayacaksanız tüm aşiretlerde bir denge gözeteceksiniz.

 

Yok eğer ben aşiretler mevzunu çoktan bitirdim ben AK Parti olarak halkın karşısına çıkacağım diyorsanız da bunu çıkıp tüm herkese anlatacaksınız biz aşiret ağası değil Van’ı yönetebilecek insanlar istiyoruz diye.

 

Gözünüzün önündeki değerlerin yitip gitmesine izin vermeyin. Zira AK Parti artık Van’da tek başına… Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’ye getireceği oy oranı belli bir yüzdede zaten. Bu saatten sonra üstüne çıkmaz. Haliyle oyu getirecek olan Erdoğan değil adayın ta kendisi olacaktır.

 

Halka Erdoğan’ı anlatacak değil, Van’a şaha kaldıracak aday lazım artık.

 

Gözünüzü dört açın!