ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-SONER İZGİ

Her hafta düzenli olarak basın açıklaması yapan HÜDA PAR Van İl Başkanlığı’nın bu hafta ele aldığı konu ‘eğitim’ oldu. İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen basın açıklamasını HÜDA PAR İl Başkanı Rasim Sayğın yaptı. Sayğın, “Eğitimdeki sorunlar giderilmeli” dedi.

SAYĞIN: AMACIMIZ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL ÜZÜM YEMEKTİR

Sayğın, düzenledikleri basın açıklamalarından sonra olumlu dönüş aldıklarını dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “İki hafta il dışında olmam nedeniyle toplantılara katılamadım. İl Başkan Yardımcımız Faruk Tasan basın toplantılarına vekalet etti. Bu yapmış olduğumuz toplantı beşincisidir. Aslında bu toplantıda genel bir değerlendirme yapacaktım ancak önümüzdeki haftaya bırakmayı uygun gördük. Bizim 4 hafta üst üste yapmış olduğumuz açıklamalarla ilgili bir takım rahatsızlıkların olduğunu görüyoruz. Yapmakta olduğumuz basın açıklamaların temel amacı işlerin daha iyiye gitmesini sağlamak, Van’da görev yapan idarecilerin sorun ve sıkıntılardan haberdar olmasını sağlamak ve çözümü noktasında adım atmalarını teşvik etmektir. Dolayısıyla amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Bu açıklamalarımızı değerlendiren yöneticilerimizin de bundan mutlu olmalarını bekleriz. Çünkü alanda onlar için hazır bir iş yapıyoruz, sorun ve sıkıntıları rencide etmeden kendilerine iletiyoruz. Partimizin olduğu sokağa saksıların bırakıldığını görüyoruz. Bu olumlu bir gelişmedir. Kentin farklı noktalarında yapılan yeşillendirme çalışmaları memnuniyet vericidir. İlimizde sorunları gündeme getirirken her ne kadar eleştirilerimizi yapsak da, iyi yapılan işleri takdir etmesini de biliriz. İpekyolu Belediyesi’nin başlatmış olduğu çalışmaları takdir ediyoruz. Şehrin tamamına yaymalarını bekliyoruz.”

“DERS KİTAPLARINI ÜCRETSİZ DAĞITIYOR FAKAT DAĞITILAN KİTAPLAR YETERSİZ KALIYOR”

Sayğın, “Eylül ayı itibariyle okullar açılacak. Dolayısıyla bir yıllık eğitim öğretimin başındayız. İşe nasıl başlarsak öyle devam ediyor maalesef. Eğitimle okullarla ilgili geçtiğimiz yıldan kalan birçok sorun vardı. Bunların çözümüne ilişkin çağrıda bulunmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı malumunuz ders kitaplarını ücretsiz dağıtıyor fakat dağıtılan kitaplar yetersiz kalmaktadır. Yetersiz kalmasından dolayı ek kaynağa ihtiyaç oluyor. Burada öğretmenlere veya velilere Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitapları yeterlidir, ek kaynak almayın deme durumunda değiliz. Çünkü gönül isterdi ki buna ihtiyaç olmasın” diye aktardı.

SAYĞIN: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN KİTAPLARI YETERLİ OLSUN VE ÖĞRENCİLER AİLELERİNE EK KÜLFET GETİRMESİN

Van Valisi Ozan Balcı’nın eğitimde önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Sayğın, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitapları yeterli olsun ve öğrenciler ailelerine ek külfet getirmesin. Maalesef geçmiş yıllarda dağıtılan kaynakların yeterli olmadığını gördük. HÜDA PAR olarak şu çağrıda bulunmak istiyoruz. Sayın Valimiz kitaba düşkün biri, her alanda kitap dağıtmayı seven, okullara kütüphane kurarak, bu konuda ciddi bütçe oluşturduğunu biliyoruz. Bu yıl için ek kaynak noktasında velilere destek verilmesi teklifinde bulunuyoruz. Yani valilik geçmiş yıllarda kitaplara ayırmış olduğu bütçeyi ek kaynak noktasında öncelikle durumu iyi olmayan velilere destek sağlayarak ilimizde eğitime ciddi bir katkı sunabilir” ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak

“ÖNÜNDE GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLMAYAN HİÇBİR OKUL KALMAMALI”

Sayğın, “Okullarla ilgili olarak geçmiş yıllarda güvenlik görevlisi sorunu ve temizlik elemanı sorunu olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar İŞKUR aracılığıyla geçici işçiler alınıp bunlar üzerinden bu sorun giderilmeye çalışılıyordu fakat bu yeterli olmuyor. Okullarla yapmış olduğumuz görüşmeler, alanda velilerle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde İŞKUR aracılığıyla bu işin gitmeyeceğini, kadrolu elemanlara geçilmesi gerektiğini, özellikle güvenlik görevlisi hususunda tam bir hassasiyet gösterilmeli. Önünde güvenlik görevlisi olmayan hiçbir okul kalmamalı. Her okulun önünde mutlaka ama mutlaka güvenlik görevlisi bulunmalı. Geçmişte birçok sıkıntı yaşandı. Yaşanan sorunların önüne geçmek adına, tabii ki Van İl Emniyet Müdürlüğü’nün de genel çevre tedbiri alması gerekiyor ama bunun yanında giriş çıkışları kontrol edecek güvenlik görevlisi muhakkak olmalı. Geçtiğimiz yıldaki eksikliklerin giderilmesini istiyoruz. Ayrıca bazı okullarda temizlik sıkıntısı yaşanıyordu. Birçok sınıfta öğretmen ve öğrencilerin temizlik yaptığını gördük. Bu son derece yanlıştır. Okullara temizlik personeli alınmalı” ifadelerini kullandı.

SAYĞIN: EK KÜLFET GETİRECEK HARCAMALARDAN UZAK DURULMALI

Külfet harcamalardan uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Sayğın, “Bazı okulların yıkılması nedeniyle öğrencilerimize taşımalı eğitim hizmeti verilmeye başlandı. Servis ağının çok iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Birleştirilen okullarda öğrenciler servisle ilgili geçtiğimiz yıl sıkıntı yaşadı. Bu yıl yaşamalarını istemiyoruz. Şimdiden gereken çalışmalar yapılmalı. Okul harcamalarıyla ilgili olarak Mili Eğitim Müdürlüğü’ne ve okul idarecilerine çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle velilere ek külfet getirecek harcamalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Bir takım bağış veya yardım şeklindeki alacakların daha çok maddi durumu iyi olan velilere yönlendirilmesi, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımızdan istenmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“VELİLERİMİZDEN DE KIRTASİYE HARCAMALARINI YEREL ESNAFTAN YAPMALARINI İSTİYORUZ”

Velilere kırtasiye harcamalarının yerel esnaftan yapılması gerektiğini dile getiren Sayğın, “Velilerimizden de kırtasiye harcamalarını yerel esnaftan yapmalarını istiyoruz. Zincir marketler her işe el attıkları gibi kırtasiye ürünlerinin satışına da el attı. Kırtasiye ürünlerinin yerel esnaftan alınması gerektiğini düşünüyoruz. İnanın fiyat farkı pek fazla yok. Öğretmen ve lise öğrencilerimizin kendilerine yakışan giyim kuşam içerisinde olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Buna aykırı uygulamalara da müsamaha gösterilmemesini umuyoruz. Çünkü lise çağındaki okullar artık gençlerdir. Gençler artık 18 yaşına merdiven dayamış, örnek alınacak bireylerdir. Gençlerimiz olumsuz etki yaratacak giyim kuşam içerisinde olmamalıdır. Ayrıca okul çevresinde alkol satışı yapan yerler denetlenmeli. Özellikle okullara yakın olan tekel büfeleriyle ilgili gerekli tedbirler alınmalı” dedi.

Editör: Necmettin Dursun