ABD Başkanı Joe Biden, Hamas-İsrail savaşının sonunda "gerçek bir Filistin Devleti'nin" haritada yer alması ve İsrail ile yan yana varolmaları gerektiğini ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşmesinden sonra San Francisco'da bir malikanede açıklamalarda bulunan Biden, kendisinin ve yardımcılarının Arap ülkeleriyle gelecek adımlar için müzakere ettiğini söylerken, detay sunmadı.

Biden, "Şunu söyleyebilirim, bence iki devletli çözüme ulaşılana kadar bu tam anlamıyla sona ermeyecek" dedi.

Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, son günlerde iki devletli çözümü daha sık vurgulamaya başladılar. Bir Filistin Devleti'nin kurulması uzun süredir ABD'nin dış politika hedeflerinden biriydi, ancak son yönetimler bu konuda somut bir yol kat etmeyi başaramadı. En son yoğun girişimleri Başkan Barack Obama'nın Dışişleri Bakanlığı'nı yaptığı zamanlar John Kerry gerçekleştirmişti.

Tasarı kabul edildi! TikTok yasak geliyor Tasarı kabul edildi! TikTok yasak geliyor

Biden, yine ateşkes çağrısında bulunmadı. ABD lideri, çatışmaların "Hamas, artık İsraillilere korkunç şeyler yapamadığı noktada biteceğini" söyledi. Biden, ayrıca İsrail'in söylemlerini tekrarlayarak Hamas'ın Gazze'deki hastanelerin altında silah ve teknoloji depoladığını iddia etti.

İsrail ordusunun Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa'ya yaptığı baskın hakkında da konuşan Biden, İsrail kuvvetlerinin doktorların ve hemşirelerin çıkmasına izin verdiğini ifade etti. Biden, "Bunun, daha önceki ayrım yapmadan gerçekleştirilen bombalamadan çok farklı bir hikaye olduğuna inanıyorum" dedi.  

Kaynak: T24