İsrail, 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne üç haftadır hedef gözetmeksizin saldırıyor.

Son aktarılan bilgilere göre bölgede 3 bin 38 çocuk yaşamını yitirdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, saldırılarda ölenlerin sayısının son 24 saatte 298 artarak 7 bin 326'ya yükseldiğini bildirdi.

BM'den ateşkes talebi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

Ürdün tarafından ortaya koyulan ve Türkiye de dahil 50'ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı.

Karar, 45 çekimser ve 14 hayır oyuna karşı 120 oyla kabul edildi.

Tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku uyarınca yükümlüklerini yerine getirmeleri gerektiğine işaret edilen kararda, bunun özellikle sivillerin ve sivil alt yapıların korunması için gerçekleşmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ciddi ve korkunç insani durum

İsrailli ve Filistinlilere yönelik terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddetin kınandığı kararda 'yasa dışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' çağrısına yer verildi.

Gazze Şeridi'ndeki ciddi ve korkunç insani duruma dikkati çekilirken çocukların da yoğunlukla bulunduğu sivil toplum üzerindeki etkilere değinildi.

'Acilen, tam, güvenli ve kesintisiz insani erişim' sağlanması için çağrı yapılan kararda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu çerçevedeki çabalarına tam destek verildiği kaydedildi.

Acil, kalıcı ve sürekli insani ateşkes çağrısı

Kararda 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunularak, çatışmaların durdurulması' talebi yer aldı.

Gazze'ye insani erişim ve malzeme sevkiyatının kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiğinin belirtildiği kararda BM örgütleri ve ortaklarına kesintisiz erişim verilmesi gerektiğinin önemine işaret edildi.

İsrail'in Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyini terk etmelerine ilişkin talimatını geri alması talep edilirken, "Sivil Filistin halkının zorla yerinden edilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Uluslararası hukuk ve BM kararları uyarınca sivil Filistin halkının korunması için acilen bir mekanizma oluşturulması çağrısı yapılan kararda çatışmanın bölgeye yayılmasının engellenmesi gerektiğinin altı çizildi.

İsrail-Filistin çatışmasının uluslararası hukuk ve BM kararlarına uygun şekilde sadece barışçıl yollarla ve iki devletli çözüm temelinde çözülebileceği vurgulandı.

Dünyada bir ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazandı Dünyada bir ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazandı

Kanada'nın değişiklik talebi reddedildi

BM Genel Kurumu oturumunda Kanada'nın karar tasarısına ilişkin değişiklik talebi ise üye ülkelerce reddedildi.

Kanada, Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırılarının kınanmasının tasarıya eklenmesini talep etmişti.

BM Genel Kurulunda veto hakkı bulunmuyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 5 daimi üyenin veto hakkı nedeniyle 10 gün içinde 4 farklı karar tasarısı veto edilmişti.

BM Genel Kurulu'nda her ülkenin bir oy hakkı bulunuyor ve BMGK'nin aksine hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor.

Uluslararası barış ve güvenliği etkileyen önemli konularda karar tasarısının geçmesi için üçte iki çoğunluk gerekiyor.

Bağlayıcılığı olmasa da Genel Kurul kararlarının siyasi ağırlığı bulunuyor ve uluslararası topluma güçlü mesaj veriyor.

Kaynak: EN SONHABER