Elazığ’da yapılan ‘Kış Ortası Su Kuşu’ sayımlarında 32 türden 58 bin 906 adet kuş tespit edildi.

 

Doğu Koruma ve Milli Parklar Elazığ Şube Müdürlüğü tarafından, her yıl düzenli olarak yapılan ‘Kış Ortası Su Kuşu’ sayımı gerçekleştirildi. Şube Müdürü Hüseyin Çelik, Orman ve Ziraat Mühendisleri Beytullah Rehber, Okan Gün, Erhan Taşcan’ın katılımıyla yapılan ‘Kış Ortası Su Kuşu’ sayımında, 32 türden 58 bin 906 adet kuş tespit edildi. Yaptıkları çalışma ile koruma altına alınmış alanların ve türlerin düzenli olarak izlenmesi, envanter çalışmalarının yapılmasının planlandığını belirten Orman Mühendisi Beytullah Rehber; ”Ülkemiz sulak alanlar ve su kuşları açısından eşsiz bir ülkedir. Sulak alanlarımız önemli kuş popülasyonlarını barındırmaktadır. Kış ortası su kuşu sayımları, su kuşu popülasyonlarındaki değişikliğin yanı sıra sulak alan eko sistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biridir. Su kuşları açısından oldukça önemli bir konuma sahip olan ülkemizde kış ortası su kuşu sayımlarının yapılması büyük önem kazanmaktadır” dedi.

 

Bölgelerinde kış ortası su kuşu sayımlarını tamamladıklarını ifade eden Rehber, ”Sayım sonuçlarına göre, Angıt, , Tepeli Patka, Elmabaş Patka, Çamurcun, Boz Ördek, Yeşilbaş, Fiyu,Kılkuyruk, Suna, Kaşıkgaga, Karabatak, Van Gölü Martısı, Büyük KarabaşMartı, Karabaş Martı, Kızkuşu, Sumru, Su Çulluğu, Dere Düdükçünü, Yeşilbacak, GeceBalıkçılı, Büyük Ak Balıkçıl, Gri Balıkçıl, Bahri, Kara Boyunlu Batağan, KaraKalınlı Kumkuşu, Yeşilbacak, Sutavuğu ve Sakarmeke dahil 32 türe rastlandı” diye konuştu.

Sayımların Keban Barajı güney bölümü, Keban Barajı gövde önü, Hazar Gölü ve Cip Baraj Gölü'nde gerçekleştirildiğini de dile getiren Rehber, 32 türden toplam 58 bin 906 su kuşu tespit edildiğini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim