Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Kireçli köyünde yaşayan 66 yaşındaki Netice Küçükaltın, 14 yaşında yarım bıraktığı eğitimine, 52 yıl aradan sonra yeniden başladı.

 

Tortum ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Kireçli köyündeki tek katlı evinde eşi İbrahim Küçükaltın ile yaşamını sürdüren 15 torun sahibi Küçükaltın'ın okuma azmi, şaşırtıyor.

İlkokulu 14 yaşında bitiren ve daha sonra okulu bırakan 5 çocuk annesi Küçükaltın, köy imamının eşinin teşvikiyle 52 yıl sonra İlçe Halk Eğitim Merkezi'ne giderek, açık ilköğretime kayıt yaptırıp, ortaokul derslerine devam etmeye başladı. Köyde ev işlerinin yanı sıra hayvanlarının bakıcılığı da yapan Küçükaltın, her gün sabah namazını kıldıktan sonra sobasını yakıp ders çalışıyor. Havanın aydınlanmasıyla günlük işlerine yoğunlaşan Küçükaltın, akşam yemeğinin ardından yeniden öğrenciliğe dönerek, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Türkçe, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen bilgisi, matematik gibi derslerini çalışarak, test sorularını çözüyor.

 

"GECE YARILARINA KADAR DERS ÇALIŞIYORUM"

Küçükaltın, yaptığı açıklamada, 14 yaşında ilkokulu bitirdiğini ve imkansızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemediğini söyledi. Köy imamının teşviğiyle 52 yıl sonra yeniden kula başladığını anlatan Küçükaltın, şunları söyledi: "Çocuklarım evlendikten sonra eşim ile yalnız kaldık. Sabah namazında kalkıp sobamı yakıyorum. Namaz kılıp, Kur'an okuduktan sonra bir aşama kaydedeyim diye yoğun bir şekilde ders çalışmaya başlıyorum. Çalışmam bittikten sonra ahırda hayvanlarla ilgileniyorum. Günlük bütün işlerim bitince akşam namaz kıldıktan sonra gece yarılarına kadar ders çalışıyorum. Ortaokulu tamamladıktan sonra liseyi de bitirip Kur'an kursu hocası olmak istiyorum. İlçe Halk Eğitim Merkezindeki görevliler benimle çok ilgilendi. Onlar da 'Okuyacaksın' dediler ve bana yol gösterdiler. Allah onlardan razı olsun, beni çok sevindirdiler. Ben de onların desteğiyle okuyup gençlere örnek olmak istiyorum"

 

En çok din kültürü ve ahlak bilgisi dersini sevdiğini ama her dersi en iyi şekilde öğrenmek için severek çalıştığını ifade eden Küçükaltın, "Matematik ve geometri testlerini de çözüyorum. Üçgen, dikdörtgen, piramit ve prizma sorularını çözüyorum. Onların alanlarını bulmak için toplama, çıkarma yapıyorum. Durmadan gece gündüz çalışıyorum" dedi.

 

EŞİ EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ

Küçükaltın'ın eşi İbrahim Küçükaltın da eşinin okuma azminin köydeki genç kızlara da örnek olduğunu belirtti. Eşini her zaman desteklediğini ve arkasında olduğunu dile getiren Küçükaltın, "İmkânsızlıklar yüzünden okuyamayan eşim, yıllar sonra okumaya karar verdi. Tahsil görmesini her zaman destekleyeceğim" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim