Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cudi Mahallesi Bostancı Sokak'ta bulunan 3’ü ağır 30 yaralının hastaneye götürülmesi için ambulanslar yola çıktı. Yaralılar taşınması için ambulansların yola çıktığını Twitter hesabından duyuran HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız konuyla ilgili, “Yaralıların tahliyesi için belediyeye ait ambulans ve cenaze aracını çıkardık” şeklinde bir Tweet attı.

 

NE OLMUŞTU?

14 Aralık’tan beri sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre’de 5 gün önce yaralanan vatandaşlar hastaneye gitmek için Cudi Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın bodrum katına sığınmış, yaralıların hastaneye götürülmemesi HDP’li vekiller tarafından meclise taşınmıştı. 

 

Sağlık Bakanlığı: Kabul edilebilir değil!

Sağlık Bakanlığı, Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki Cudi Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 30 yaralının bulunduğu ve olay yerine ambulans gönderilmediği yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Ambulansların yaralıları bulundukları yerden alamamasının, güvenlik güçlerimizin terör örgütüne yönelik düzenlediği operasyonlara bağlanması, kabul edilebilir bir yaklaşım değildir" denildi.

 

BAKANLIK: AMBULANS TALEP EDEN KİŞİ OLAY YERİNDE BULUNMADIĞINI SÖYLEDİ

Cizre'deki Cudi Mahallesi'nde 24 Ocak günü yaşanan olaya ilişkin bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 30 yaralının bulunduğu belirtilen ilgili adrese 112 komuta kontrol merkezinden ambulans talep edildiği fakat arayan kişinin kendisinin olay yerinde bulunmadığını söylediği ifade edildi. Açıklamada olay yerine açılan hendeklerle döşenen mayınlar nedeniyle ambulans istenilen adrese sağlık ekiplerinin yönlendirilemediği ve yaralıların en yakın güvenli nokta olan otogar bölgesine getirilmesinin istendiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca söz konusu yaralı ve yaralı yakınlarının bölgeye gelmeyi reddettiği bildirildi. Açıklama, şöyle:

"Son günlerde bazı medya kuruluşlarında, bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle ambulansların olay yerine ulaşamamasının nedenlerinin kamuoyunda yanlış algılara sebep olacak şekilde haberleştirilmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Söz konusu haberlerde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 30 yaralının bulunduğu ve olay yerine ambulans gönderilmediği iddia edilmektedir. 24.01.2016 tarihinde saat 13:45'te ilgili adreste 30 yaralı olduğu belirtilerek 112 komuta kontrol merkezimizden ambulans talep edilmiştir. Arayan kişiden yaralıların genel sağlık durumu hakkında bilgi istenilmiş ancak kendisinin olay yerinde bulunmadığını söyleyerek yaralılardan bazılarına ait olduğunu söylediği telefon numaralarını iletmiştir. Telefonla ulaşılabilen şahıslardan biri adı, soyadı ve genel durumuyla ilgili bilgi paylaşmayı reddetmiş ve 'Ambulans gönderilmeden kendisinin bir daha aranmamasını' istemiştir. 

 

"ÇALIŞANLARIMIZ GÖREVLERİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRMEYE DEVAM ETMEKTEDİR"

Olay yerine açılan hendekler, döşenen mayınlar, kurulan barikatlar nedeniyle ambulans istenilen adrese yönlendirilememiş ve yaralıların en yakın güvenli nokta olan otogar bölgesine getirilmesi istenilmiştir. Söz konusu yaralı ve yakınları ise bölgeye gelmeyi reddetmiştir. Bu görüşmenin ardından söz konusu şahıs telefon çağrılarımıza cevap vermemiş olmakla birlikte, 112 Komuta Kontrol Merkezimize söz konusu yerden hiçbir çağrı ulaşmamıştır. Talep edilmesi halinde ambulanslarımız güvenli bölgede hazır bulunmaktadır. Ambulansların yaralıları bulundukları yerden alamamasının, güvenlik güçlerimizin terör örgütüne yönelik düzenlediği operasyonlara bağlanması, kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Güvenlik güçlerimiz, bir yandan sivil can kayıplarının yaşanmaması için olağanüstü gayret gösterirken bir yandan da sağlık çalışanlarına görevlerini yapabilmeleri için azami düzeyde yardımcı olmaktadır. Buna karşın, doğup büyüdükleri topraklara hizmet etmekten onur duyan ve hemşehrilerinin sağlığı için ter döken sağlık çalışanlarımız terör örgütü tarafından hedef alınarak hunharca katledilmiştir. Terör örgütünün tüm engellemelerine rağmen bölgedeki sağlık çalışanlarımız canları pahasına görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye devam etmektedir. Bölgede sadece acil değil tüm sağlık hizmetleri devlet kurumlarımızın koordinasyonu ile tam bir uyum içinde mümkün olduğunca aksatılmadan sürdürülmektedir."


KAYNAK-DHA/RADİKAL

Editör: TE Bilisim