2003 yılında tüfek dipçiği üretimi yapan Metin Genç ve Nesim Haspolat adlı girişimciler, ürettikleri çeşitli dipçik modellerini 3 yıl boyunca yurtdışına ihraç etti. Metin Genç’in avcılık yaparken doğada karşılaştığı farklı renklerdeki taşlarla iş ortağı Nesim Haspolat’la birlikte mermercilik sektörüne girmelerine sebep olur. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) aldıkları 267 bin 418 TL hibe desteği ve devletten alınan kredi ile BETAŞ’a ait Tekstil atölyelerini mermer fabrikasına dönüştüren girişimciler, yaptıkları ürünleri başta bölge illeri olmak üzere ABD’ye de ihraç ediyor.

Genç Polat Mermerciliğin ortaklarından Metin Genç’in oğlu Naim Genç babası ve iş ortakları Nesim Haspolat’ın sektördeki yükselişlerinin başarı öyküsünü şu şekilde anlatıyor.  “2003 yılında babam Metin Genç ve ortağı Nesim Haspolat’la birlikte şirket kurduk. Ticarete tüfek dipçiği ihracatı imalatı yaparak başladık. Yaptığımız ürünleri 2-3 yıl yurtdışına ihraç ettik. Babam Metin Genç’in avcılık mesleğiyle doğada karşılaştığı farklı renklerdeki taş çeşitleri ve mermer ocaklarıyla yeni bir işletme kurma fikri ortaya çıktı. 2007 yılında kurmayı planladığımız fabrika için ilk olarak daha önce BETAŞ’a ait tekstil atölyesine ait binayı ve çevresindeki arsayı aldık. 2008 yılında devletten aldığımız kredi ile mermer fabrikasında üretim başladı. Bu süre içinde Bitlis ve Siirt’te mermer ocakları işletmeye başladık. Mermer fabrikasını açarken tek vardiya ile 10-15 işçi çalıştırıyorduk. Fabrikanın kapasitesini artırmak için 2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na bir proje sunduk. DAKA’dan aldığımız 265 bin TL hibe destek ve işletmemizin eş finansmanıyla birlikte 1 milyon TL harcama ile 14 adet son teknoloji makine aldık. Daha önce günde tek olan vardiya sayısını gelen yoğun siparişler üzerine çift vardiyaya çıkardık. Günlük çalışan işçi sayısı 15’den 50’ye yükseldi.  Ürün çeşitliği olarak Bitlis beyaz, Bitlis bej, Bitlis füme gibi çeşitli ürünlerimiz var. Ürettiğimiz mermerleri sipariş üzerine Doğu ve Güneydoğu’daki birçok şehrimize gönderiyoruz. Şuanda doğal mermerden fayans üretimi yapıyoruz. Bu ürünleri bir ara Irak ve İtalya’ya ihraç ettik. Ancak 1 santimlik fayans mermerleri ABD’ye ihraç ediyoruz. Bu ülkeden yoğun bir şekilde sipariş geliyor” dedi.

Fabrikanın yöneticisi Naim Genç, mermer ocaklarında çıkan taşların fabrikada işlenirken doğal olarak üzerinde din görevlisinin (imam) mihrabında kıyamda durması, mantar ve yön şekillerinin de çalışan işçilerin dikkati sonucu ortaya çıktığını söyledi. 

 

 

Editör: TE Bilisim