Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde evlilik çağındaki gençlerin korkulu rüyası olan ''başlık parası'' uygulaması, Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Kavuştuk köyünde, muhtarın girişimleriyle son buldu.

Başlık parasının yüksek miktarda olmasından dolayı bölgede çok sayıda genç kız ve erkek hayatlarını birleştirememenin üzüntüsünü yaşıyor. Yaşanan bu soruna dikkatleri çekmek isteyen ve bölge halkına örnek olması amacıyla kızını ve torununu başlık parası almadan evlendiren Kavuştuk köyü muhtarı Mustafa Keserci, girişimleri sonucu köyde başlık parasını kaldırdı. Köylüler tarafından olumlu karşılanan Keserci'nin girişimleri, 252 haneli ve bin 300 nüfuslu köyde gençlerin önünü açtı.

Muhtar Keserci, yaptığı açıklamada, köylülerin ve akrabalarının desteğiyle organizeli şekilde köyde başlık parasını kaldırdığını söyledi. Örnek olması amacıyla ilk iş olarak başlık parası almadan kızını ve torununu nişanladığını ifade eden Keserci, şöyle konuştu: "Köyde maddi durumları olmadığı için bazı gençlerimiz evlenemiyor. Bu da istenmeyen, kötü durumlarla sonuçlanıyor. Bundan dolayı ben de köyümde yaptığım çalışmayla başlık parasını kaldırdım. Gençlerimiz de bu duruma çok sevindi. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki halka sesleniyorum. Gençlerin mesut olması için başlık parasını kaldırmaları gerekiyor." Keserci, bölgedeki bir gencin sevdiği kızı alamadığı için intihar ettiğini ve bu gibi durumları yaşamak istemediklerini bildirerek, gençlerin mesut olmasını isteyen tüm anne ve babaların başlık parasından vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

"30 TON BUĞDAY SATIP, BAŞLIK PARASI VERDİM"

Köyde önceki yıllarda 15 ile 20 bin lira dolayında başlık parası istendiğine işaret eden Keserci, birçok ailenin maddi durumlarının yetersiz olması nedeniyle çocuklarını evlendiremediğini vurguladı. Keserci, "Bu dönemde bu parayı bulmak çok zordu. Ben 1974 yılında evlendim. O zaman 7 bin lira başlık parası verdim. 30 ton buğday satıp başlık parasını karşıladım. Bu yörede inşallah başlık parası tarihe karışacak ve yöremizde huzur olacak. Gençler artık sevdiğini alacak. Köyümüz dışından da insanlar gelip bizden kız istiyor. Başlık parası olmayınca gençlerimizin evlenmelerinin önündeki en büyük engel de ortadan kalkmış oluyor" diye konuştu.

Muhtarın eşi Çiçek Keserci ise köyde başlık parasının kalkmasının iyi olduğunu belirterek, "Gençler birbirini seviyor ancak başlık parasından dolayı evlenemiyor. Başlık parasını istemiyoruz. Halen 3 bekar çocuğum var. Maddi durumu olmayan gençler çok üzülüyor. Gençler inşaatlarda çalışıyor. Bu da başlık parasına yetmiyor" ifadesini kullandı. Keserci'nin yeni nişanlanan torunu Medya Keserci de köyde başlık parasının kalkmasından dolayı gençlerin artık sevdiklerine kavuşacağını ve köyün daha yanılır bir yer olacağını söyledi. Keserci, başlık parası bulamadıkları için evlenemeyen gençlerin intihara bile başvurduğuna değinerek, şöyle devam etti: "Başlık parası yok. Artık bu köy daha güzel olacak ve insanlar sevdiklerine kavuşacak. Bazıları başlık parasından dolayı evlenemiyordu ve sevdiğine kavuşamıyordu. Bu nedenle kötü yollara başvuruyorlardı. Mesela intihara kalkışıyorlardı. Ben genç kızların sevdiklerine kavuşmasına istiyorum. Doğuda başlık parasının son bulmasını ve herkesin sevdiğine kavuşmasını istiyorum. Dedemin yaptığı bu uygulamanın, herkese ve her yere örnek olmasını istiyorum."

Editör: TE Bilisim