Hastane yetkilileri, Nükleer Tıp Uzmanı İsmail Köksal’ın 2 ay önce Bitlis’e atanmasının ardından ve bölgedeki birçok hastanın dışarıya sevkini önlemek için bu bölümü açtıklarını belirttiler. Bölgede çok sık görülen guatr, kalp damar tıkanıklığı, böbrek hastası ve zehirli guatr gibi hastalıkların tespitinde önemli rol oynayan Nükleer Tıp (Renkli Film) bölümü önümüzdeki hafta hizmete girecek. Bakanlıktan onay bekleyen bölümün bütün cihazlarını tamamladıklarını belirten Hastane Yöneticisi Erdal Dilekci, hastaların artık çevre illere giderek günlerce beklemeyeceklerini dile getirdi.

Nükleer Tıp Uzmanı İsmail Köksal ise, “Cihazımızın ismi Gamakemeradır. Bu cihaz bütün nükleer merkezlerinde bulunan temel bir cihazdır. Bu cihazla bioak perfüzyon sindilavizi yapıyoruz. Bioak perfüzyon sindilavizinde hastaların anjiyo yapılmadan damarlarında tıkanıklık olup olmadığını değerlendirebiliyoruz. Hastalara efor yaptırıyoruz. Damar yoluna radyasyonlu ilaç veriyoruz. O ilaçlar hastanın kalbine doluyor veya dolamıyor. Dolamıyor ise bu hastada damar tıkanıklığı vardır. Bu şekilde kalp kaslarının ne kadar çalıştığını ve hangi boyutta damar tıkanıklığının olduğunu anlayabiliyoruz. Bunun dışında böbrek sintigrafimiz var. DTPA VE DMSA sintigrafilerimiz var. DTPA sintigrafisinde hastanın idrar yolunda tıkanıklığın olup olmadığını tespit edebiliyoruz. DMSA sintigrafisinde ise hastanın böbrek zarında yırtık olup olmadığını tespit ediyoruz. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanan çocuklarda DMSA sintigrafisi ile yaranın durumuna bakabiliyoruz. Yine bölgemiz endemik guatr bölgesi olduğunu için tiroit sintigrafisi çekebiliyoruz. Bu sintigrafi için daha önce hastalarımız Diyarbakır, Van gibi çevre illere gitmek zorunda kalıyorlardı. Bu tetkik için artık hastalarımızın il dışına gitmelerine gerek kalmamıştır. Bu sintigrafide tiroitte bulunan modüllerin iyi huylu olup olmadığı açısından kliniksine endokrinoloji uzmanına yol göstermiş oluyoruz. Sıcak ve soğuk modül ayrımını yapabiliyoruz. Ayrıca cihazla kemik sintigrafisi çekebiliyoruz. Bu tetkikler ile örneğin prostat hastalığının kemiğe yayılıp yayılmadığını öğrenebiliyoruz. Kemik ve eklem protezlerinde oynama, kayma olup olmadığını tespit edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Köksal, çevre illerdeki hastaların da sorunlarını çözebileceklerini belirterek, “Bölüm olarak zehirli guatr tedavisi yapabileceğiz. Buna radyoaktif iyot tedavisi deniliyor. Hastaya radyasyonlu ilacı içiriyoruz. Bu ilaç bağırsaklardan zehirli guatr bölgesine geliyor. Buraya dolduktan sonra bölgeyi soğuk olarak kurutuyor. Bu şekilde tedaviye başlıyoruz. Bu cihazın burada olması ile hastalarımız artık il dışına sevk edilmeyecek. Bir bucuk ay boyunca bir randevu beklemek zorunda kalmayacaklar. Bitlis ve çevre illerde bulunan hastaların mağduriyetleri bu şekilde ortadan kalkmış olacak. Damar yolundan radyasyon verildiği için hastalarımız hamile ve çocuklardan bir süreliğine en az 3 metre uzak durmaları gerekiyor” dedi. 

Editör: TE Bilisim