Yaz sezonu boyunca eğitmenleri Numan Büyükdere ile birlikte hem gölde yüzecek hem de boğulma tehlikesi geçirecek olan vatandaşların imdadına yetişecek olan Şarap ve Kent isimli iki cankurtaran köpeğinin Van Gölü sahilindeki mesaileri başladı. Vatandaşları boğulmaktan kurtaran cankurtaran köpekler, bu yıl da yaz sezonu boyunca vatandaşların güvenliği için çalışacak. Cankurtaran köpeklerin sahibi ve eğitmeni Numan Büyükdere, 6 yıldır eğittikleri köpekleriyle boğulan vatandaşların imdadına yetiştiklerini söyledi. Eğittiği köpekleriyle birlikte Van Gölü'nün Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan sahillerindeki mesailerinin başladığını belirten Büyükdere, "Bizim eğitimli iki cankurtaran köpeğimiz var. Bu köpeklerle boğulma tehlikesi geçiren insanları kurtarıyoruz. Sıcak yaz gününde vatandaşlar serinlemek için Van Gölü'ne giriyorlar. Durum böyle olunca boğulma vakaları artıyor. Biz de 6 yıldır cankurtaran olarak eğittiğimiz iki köpekle beraber nöbetleşerek insanların yoğun olarak göle girdiği yerlerde bekliyoruz. Cankurtaran ekipleri olmadığı için her boğulma vakasına köpeklerimizle müdahale ediyoruz. Her gün bu iki köpekle birlikte hem sahilde yüzüyoruz hem de sahilleri dolaşıyoruz. Tehlikeli bir durum olduğunda hemen müdahale ediyoruz" dedi.
Köpeklere ‘cankurtaran köpekler’ ekibi adını verdiğini söyleyen Büyükdere, "Şarap ve Kent isimli cankurtaran köpeklerimiz var. Bunları nöbetleşe olarak evden çıkarıp sahillerde dolaştırıyoruz. Nerde bir boğulma vakası varsa bu köpekler insanlardan daha fazla duyarlılık gösteriyor. Hemen tehlikeyi seziyor ve suya atlayarak gidip kurtarıyorlar. Yetişkin insanları kurtarmak için köpeğin boynuna ip bağlıyoruz, yetişkinler ipi tutarak sahile kadar geliyor. Eğer köpek çekmede zorlanırsa ikinci köpek hemen yardıma koşuyor. Yine olmazsa biz suya atlayıp olaya müdahale için hızlıca yüzüp yardıma gidiyoruz. Ya da yüzmesi olana cankurtaran yeleğini ağzına alıp götürüyor. Bu şekilde insanları boğulmaktan kurtarıyor. Küçük çocukları ise kolundan, elbisesinden alıp çekip sahile getiriyor" diye konuştu.
Vatandaşları boğulmaktan kurtaran cankurtaran köpekler, insanları yabani hayvan saldırılarından ve diğer dış etkenlerden de koruyor.

Editör: TE Bilisim