Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinde besicilik yapan göçerler, çözüm sürecinin yarattığı rahatlıkla baharın gelmesiyle birlikte küçükbaş hayvan sürülerini Cudi Dağı eteklerine götürmeye başladı.

ÇÖZÜM SÜRECİ HALKIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Şırnak'ta bir çok bölgede geçmiş yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle göçerlere yasaklanan yaylalar, 1 yıldır süren çözüm süreci ortamının rahatlığıyla tekrar kullanılmaya başlandı. Kış mevsimini sıcak bölgeler olan Cizre ve İdil'de geçiren ve hayvancılıkla geçinen göçerler, havaların ısınmasıyla birlikte yüzlerce küçükbaştan oluşan sürülerini Cudi ve Küpeli dağlarındaki yaylalara çıkarmaya başladı.

"20 YILDIR ÇIKAMIYORDUK"

Göçerlerden Mehmet Zeyrek, 20 yıl boyunca çatışmalar nedeniyle Cudi ve Küpeli dağlarındaki yaylalara çıkamadıklarını belirterek şöyle dedi: "20 yıldır yaylalara çıkamıyorduk. Son bir yıldır artık çatışmaların yaşanmaması nedeniyle hayvanlarımızı yaylalara götürebiliyoruz. Bu barış ortamını sağlayanlardan Allah razı olsun. Hayvanlarımızı artık yaylalara rahat bir şekilde götürebiliyoruz. Yaylalarda kaldığımız süre içinde peynir üretimi yapıp satıyoruz. Ayrıca hayvan alışverişi de yapıyoruz."

Editör: TE Bilisim