Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi’nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Gündem, bir süredir hazırlıkları devam eden ve Cuma günü Mardin Artuklu Üniversitesi’nde açıklanacak olan "Terörle Mücadele Eylem Planı"ydı.

 

Davutoğlu’nun operasyon mesajı

Al Jazeera’nın toplantıya katılan milletvekillerinden edindiği bilgiye göre Davutoğlu toplantıda master plan olarak adlandırılan "Terörle Mücadele Eylem Planı"nın 7 ana başlıktan oluşacağını söyledi. Planın ana hatları ile hazır olduğunu ancak istişareler sonucunda içinde başka unsurların da yer alabileceğini söyledi. Ancak milletvekillerini özellikle planı Cuma gününden önce paylaşmamaları konusunda uyardı. Edinilen bilgilere göre, Davutoğlu bölgede devam eden çatışmalar konusunda bilgi verdi. Operasyonların hassasiyetle yürütüldüğünü belirtti ve “özellikle sivillere dönük hassasiyet var yoksa bu operasyonlar çok daha önce bitirilirdi” dedi. Milletvekilleri, Başbakan’ın konuşmasından operasyonlarda sona yaklaşıldığı izlenimini edindiklerini kaydetti.

 

Ambulanslar konusunda bilgi notu

Davutoğlu ayrıca konuşmasında operasyonlar konusunda bir ‘algı yönetimi’ yürütüldüğünü söyledi. Bu çerçevede Cizre'deki bir apartmanın bodrum katındaki yaralılara ambulans gitmediği konusu da gündeme geldi. Davutoğlu Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı detaylı bilgi notunu milletvekilleri ile paylaştı. Milletvekilleri kendilerine yazılı olarak da verilen notta saat saat hangi bölgelere ambulansların gönderildiğinin, hangi hattın ne süreyle açık olduğunun yer aldığını söyledi.

 

'Ayrışma görüldü'

Toplantıda söz alan milletvekillerinin büyük çoğunluğunun ise çatışma sürecinde PKK ile halkın net olarak birbirinden ayrıştığını belirtti. Bölge halkının PKK'ya destek vermediği, bunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiği dile getirildi. Bazı milletvekilleri ise başta Cizre ve Sur olmak üzere bölge halkının çevre illere göç ettiğini, operasyonlar bitene ve göç edenler kendi evlerine dönene kadar göç edilen illerde de tedbirlerin alınması ve destekler verilmesini istedi.  Milletvekilleri özellikle operasyon yapılan yerlerde kentsel dönüşümün zorunlu olduğunu gündeme getirdi.

 

İl merkezi değişikliği talebi

Edinilen bilgilere göre, bazı milletvekilleri de Hakkari ve Şırnak il merkezlerinin taşınacağı açıklamasının ardından,  terör bağlamı dışında şehirlerin gelişimi için başka illerde de düşünülmesini gündeme getirdi. Başbakan Davutoğlu'nun ise Hakkari ve Şırnak il merkezinin taşınması konusunun tekrar üzerinde çalışılacak bir konu olduğunu olduğunu söylediği belirtildi.

Davutoğlu önce bölgeden gelen ticaret, sanayi, ziraat ve esnaf odası başkanları ile görüştü. Daha sonra milletvekilleri ve kanaat önderleriyle. Çarşamba günü il başkanları ile toplantı yapacak olan Başbakan son olarak da bölgedeki vali ve kaymakamlarla bir araya gelecek ve master plana son şeklini verecek

 

Kaynak: Al Jazeera

Editör: TE Bilisim