Çözüm sürecinin en kritik adımlarının atılacağı Diyarbakır'daki Nevruz'da halk sabahın erken saatlerinde alanı doldurdu. Çözüm Süreci’nin kritik adımlarından biri bugün  Diyarbakır’da düzenlenecek Newroz kutlamasında atılacak.


Sabahın erken saatleri olmasına rağmen Newroz alanına binlerce kişi akın etmeye başladı. Planlanan programa göre etkinlikler saat 9.30’da başladı. Öcalan'ın mektubu ise saat 12 gibi okunacak.

 

ÖCALAN'IN MEKTUBU OKUNACAK

 

Abdullah Öcalan’ın 2 sayfalık ‘Newroz mektubu’, kutlamalar sırasında Türkçe olarak HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtçe olarak da HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından okunacak. 

SUAVİ KONSERİ

Etkinlik kapsamında PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak'ın birer konuşma yapmasının ardından sanatçı Suavi'nin konser vermesi bekleniyor.

TARİHİ ÇAĞRI

Öcalan’ın mektubunda, PKK’ye doğrudan “Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleden vazgeç” çağrısının yer almadığı belirtiliyor. Ancak PKK’nin toplanacağı olağanüstü kongrenin, ‘silahlı mücadeleden vazgeçme’ kararı almasının koşulları ve şartları hakkında değerlendirmelerin bulunduğu vurgulanıyor.

ATEŞKES VURGUSU

Mektupta ayrıca ‘tahkim edilmiş ateşkes’ olarak nitelendirilen güvenlik güçleriyle PKK’liler gruplar arasındaki çatışmazlık halinin devam ettirilmesinin önemi, bölgedeki kamu güvenliğini bozucu uygulamalara son verilmesi de yer alacak.

OLAĞANÜSTÜ HAREKETLİLİK!

Öte yandan milyonlarca insanın katılım göstermesi beklenen Newroz kutlaması için Diyarbakır'da da olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Güvenlik güçleri Newroz kutlamaları sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar için önlem almış durumda.

97 ÜCRETSİZ OTOBÜS

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca, newroz etkinliğinin  yapılacağı alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla 25 yerden 97 otobüsle  vatandaşlar ücretsiz taşınacak.

OTELLER DOLDU, EVLER AÇILDI

Newroz kutlamaları için yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin geldiği Diyarbakır'da otellerde de yer kalmadı. Newroz Komitesi yer kalmaması nedeniyle gelenlerin konaklaması için bin 500 ev hazırladı.

700 AŞKIN BASIN MENSUBU

Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı basın mensupları, newroz  kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başlarken, alana canlı yayın araçları  yerleştirildi. Etkinliği izlemek için 700'ü aşkın basın mensubu akreditasyon  yaptı.

NEWROZ ATEŞİNE 15 TON ODUN

Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği Newroz alanına kalabalık  nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için  alana 15 ton odun getirildi.

ETKİLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır'da Sabah  saatlerinden itibaren sağanak olacağını bildirdi. Yağışın 24 saat içerisinde  metrekarede 20 ila 30 kilograma ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

Ayrıntılar gelecek…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim