Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki kaplıca, sıcaklığın sıfırın altında 20 dereceye kadar düşmesine rağmen, açık havuzlarıyla vatandaşlardan ilgi görüyor.

 

İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki termal tesislere gelen vatandaşlar, soğuk havaya aldırış etmeden açık havuzlarda kaplıca keyfi yaşıyor. Diyadin kaplıcaları, özellikle hafta sonu çevre il ve ilçelerden vatandaşların uğrak mekanı haline geldi. Kaplıcada, yaklaşık 300 metre derinlikten çıkan 80 derece sıcaklıktaki kaynak suları, 5 soğutma havuzundan geçirildikten sonra 250 metre dışarıda dolaştırılıp ısısı 45 dereceye düşürülerek havuzlara dökülüyor. Kaplıcanın işletmecisi Orhan Özden, Ağrı ve çevre illerden çok sayıda ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. Kaplıcanın birçok hastalığa iyi geldiğine inanıldığını belirten Özden, "İnceleme yapan mühendisler, kaplıca sularının içinde radyoaktivite, kalsiyum, sülfür, karbondioksit, magnezyum, kükürt, bikarbonat ile demir gibi minerallerin bulunduğunu söylüyorlar. Yani Diyadin kaplıcaları dünyanın ilk 7 kaplıcası arasında yer alıyor" dedi.

 

Kar yağışı ve soğuğa rağmen vatandaşların kaplıcaya girdiklerini ifade eden Özden, şöyle konuştu: "Hava sıcaklığının eksi 20 derece olmasına rağmen insanlar, şifa alma niyetiyle geliyorlar. Bu kaplıca suyu, cilt hastalıkları, kireçlenme, romatizma, bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına çok iyi geliyor. Çok kaliteli bir su. Bu yüzden yaz kış ziyaretçimiz var.  Özellikle hafta sonları çok fazla ziyaretçi geldiğinden çok yoğun oluyoruz."

 

KAR YAĞIŞI ALTINDA HAVUZ KEYFİ

Sıfırın altında 20 derece soğuğa aldırmadan açık havuzlara giren vatandaşlar, kaplıcanın şifasına inandıklarını belirtiyor. Kaplıcanın ziyaretçilerinden Ferhat Yenigün, kaplıcaların birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi. Bağırsak rahatsızlığı çektiği için kaplıcaya sık sık geldiğini ifade eden Yenigün, özellikle kar yağışı altında suya girmekten keyif aldığını belirtti. Yenigün, şunları kaydetti: "Hava soğuk olmasına rağmen tesisler sürekli yoğun. Su sıcak olduğundan soğuklar fazla etkilemiyor. Havuzların üzeri açık. Kar yağdığında havuzlarda ayrı bir keyif alıyoruz. Özellikle hafta sonları yer bulamıyoruz. Türkiye'nin tüm illerinde gelenler var. İç hastalıklar, romatizma, bel fıtığı, kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa faydası olan temiz bir su. Bunu biz demiyoruz laboratuvar incelemesi var." 

Editör: TE Bilisim