Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte halkla daha yakın iletişim kurabilmek için Kürtçe dil eğitimi alan Diyarbakır polisinden yeni açılım.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Dağkapı Meydanı'nda Kürtlere iftar yemeği verecek. Yaklaşık beş bin kişinin katılması hedeflenen ve 2 Ağustos'ta gerçekleşecek olan yemekte Diyarbakır polisi ve halk iftar sofrasında buluşup orucunu aynı masada açacak.

DARAĞACININ KURULDUĞU MEYDAN

Emniyet Müdürlüğü'nün organizasyon için seçtiği mekan ise anlamlı. İftar yemeği, 1925 yılında gerçekleşen 11. Kürt isyanının lideri Şeyh Sait'in idam edildiği Dağkapı Meydanı'nda gerçekleşecek. Kürtler için kritik öneme sahip meydandagerçekleştirilecek yemekle çözüm sürecini provoke etmek isteyen çevrelere en anlamlı mesaj verilmiş olacak. Yıllarca Diyarbakır polisi ve halkın karşı karşıya geldiği meydanda bu defa taraflar iftar masasında yan yana olacak.

 

MASRAFLARI POLİS KARŞILAYACAK

Diyarbakır polisi ve Diyarbakır halkını aynı masada buluşturacak iftar yemeği içinkamu kaynağı da kullanılmayacak. Bir ilk olacak etkinliğin tüm masrafını Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ödeyecek. İftara katılan her polis kendi masasında oturan üç vatandaşın yemek parasını cebinden ödeyecek. İftar yemeğine kent protokolünden katılacak en yüksek temsilci ise yaklaşık üç ay önce Diyarbakır'a atanan Vali Cahit Kıraç olacak. Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, emniyet amirleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve muhtarlar da yine protokol masasında yer alacaklar.

O MEYDANDA İDAM EDİLDİ

Şeyh Said, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Güneydoğu'da oluşan muhalefetin önemli isimlerindendi. 1925'te adamlarının Piran Köyü'nde arama yapan jandarmayla girdiği çatışma, yaygın bir ayaklanmaya dönüştü. İsyanın bastırılmasının ardından İstiklal Mahkemeleri'nde yargılanan Şeyh Said, Dağkapı Meydanı'nda asılarak idam edildi.

Editör: TE Bilisim