Bitlis'in Tatvan ilçesinde 600 öğrenciyi sinemayla buluşturan Yoncabaşı köyü ortaokulu sosyal bilgiler öğretmeni Mihraç Kulu'nun hazırladığı "Tarihe Yolculuk" projesi, ülke genelinde uygulanacak.

 

Yurt dışı gezisi için biriktirdiği parayla 600 öğrenciye ilk kez sinema filmi izleme keyfi yaşatan Kulu'nun projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki protokolle bütün Türkiye'ye yayılacak. Mihraç Kulu, imkanlarını tamamen köy çocuklarını sinemayla buluşturmak için harcadığını ve yüzlerce çocuğun hayalini gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Yurt dışı gezisi için biriktirdiği parayla öğrencilerini sinemaya götürdüğünü anımsatan Kulu, şöyle konuştu: "Yüzlerce çocuğun hayalinin gerçekleşmesi daha güzel bir şey. Bu benim hayalimden çok daha öte ve anlamlıydı. Tabii bana böyle bir şey nasip ettiği için Allahıma şükrediyorum. Tabii ki imkanlarımız sınırlı. Projeyi hayata geçirdikten sonra Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal beni makamına davet etti. Kendisinin bu konuya duyarlı olması, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol dahilinde bu projenin bütün Türkiye'ye yayılacağının müjdesini vermesi beni çok mutlu etti. Burada bir şeyler yaparken birçok çocuğun bundan faydalanacağını bilmek ve vesile olmak çok mutluluk verici."

 

Proje kapsamında 18 okuldaki 600 öğrenci ile 300 öğretmenin "Ertuğrul 1890" filmini izlediğini hatırlatan Kulu, görünüşte maddi olarak külfetli görünse de gönülden yapılan işin Allah katında ve yeryüzünde kıymetli olduğuna inandığını ifade etti. Kulu, "Bunu bir kez daha görme şerefine nail oldum. Çocuğun mutluluğu her şeyden daha çok kıymetli. Ayrıca Bakanımız Mahir Ünal'ın 7 Haziran'da düzenlenecek Ertuğrul Şehitleri Anma Programı için bizi Japonya'ya davet etmesinden mutluluk duyduk. Çok gururlandık ve duygulandık." dedi.

 

"KÖY OKULUNA ATANDIKTAN SONRA FİKRİM DEĞİŞTİ"

Bu projeyi hayata geçirmede hazırladığı "Ertuğrul Fırkateyni" ve "Ertuğrul Şehitliği"nin büyük katkısının olduğunu dile getiren Kulu, şöyle konuştu: "Şehitlik ve mezarlıkların kullanılmasıyla ilgili bir tezim vardı. Bu sırada yurt içi ve dışındaki şehitlikleri ve mezarlıkları inceleme imkanım oldu. Ancak yurt dışında hiçbir şehitliğe gidememiştim ve şehitlikleri inceleme imkanım olmamıştı. Bu araştırmalarda 'Ertuğrul Firkateyni' ve 'Ertuğrul Şehitliği' çok dikkatimi çekti. Tezim bittikten sonra bununla ilgili çalışmalara devam ettim.

 

Japonya'ya gidip bu şehitliği ziyaret etme planı yaptım. Fakat buradaki köy okuluna eş durumuyla geldikten sonra, fikrim tamamen değişti. Tek başıma bir hayali gerçekleştirmek yerine, yüzlerce çocuğun hayalini gerçekleştirmek bana daha da anlamlı geldi. Bu projeyi tereddütsüz hazırlayarak 3 ayda hayata geçirdim. Çocukların taşınması için servis ve sinemadaki yetkililerle iletişime geçtim. Çünkü bu film vizyondan kalkmıştı. Vizyondayken götürmemiz mümkün değildi. Çünkü Tatvan'daki bütün köy çocuklarının gelmesi için iklim şartlarının iyi olması gerekiyordu. Filmin vizyonda olduğu dönemde kış şartları ağır geçiyordu. Sinemaya gidip bu filmi geri getirmelerini istedim."

 

Hazırladığı projeyle 12 köy ile ilçe merkezindeki 4 okulda eğitimine devam eden 8. sınıf öğrencilerini sinemayla buluşturduğunu vurgulayan Kulu, projenin amacını şöyle anlattı:

 

"Öğrencileri sinemayla tanıştırarak, Ertuğrul Fırkateyni'ni daha iyi anlamaları ve bu vesileyle tarih bilinci oluşturmayı amaçladık. Sinemayla tanıştırdığımız öğrencilerin bir kısmı ilçe merkezini de ilk kez gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığının izlemeye değer yaptığı bu filmin, çocuklarla buluşturulması önem taşıyordu. Bu nedenle yaptığım bu projeyle, filmdeki Japon ve Türk dostluğunu çocuklara yansıtmak istedik. Bir sinema ortamında 'Ertuğrul 1890' filmini izleterek tarihi bir olayı çocuklara aktardık. Çocuklar için sosyal bir etkinlik olarak da planladığımız projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

 

"BABAM DA İLK DEFA SİNEMAYI GÖRDÜ"

Okulun 8. sınıf öğrencisi Gülçin Demirkol da öğretmeninin projesiyle kendisinin yanı sıra babasının da ilk defa sinema salonunda film izlediğini söyledi.

 

Köy okulundaki çocukların sinemada film izlemenin sevincini yaşadığını belirten Demirkol, şunları ifade etti: "Filmde, yardımlaşma ve paylaşma konusu çok güzel anlatılmış. Konumuz da zaten yardımlaşma ve paylaşmaydı. Bu filmin bize çok etkisi oldu. Sinemaya gittiğimde babam da bana eşlik etti. Böylelikle babam ilk defa sinemayı gördü. Beraber gerçekten çok güzel bir film izledik. 45 yaşında olan babam ilk defa sinemaya geldi ve sinemanın nasıl olduğunu gördü. Yaptığı bu etkinlikten dolayı hocamıza teşekkür ediyorum. Bu etkinliği yaptıkları için çok mutluyum. Bu projenin bütün okullarda uygulanmasını istiyoruz."

 

Yoncabaşı Köyü Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Neziha Menteş ise yüzlerce öğrencinin proje sayesinde sinemayla buluştuğunu kaydederek, "Sinemanın nasıl bir şey olduğunu gördük, öğrendik. Çok güzeldi." dedi. 

Editör: TE Bilisim