Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde ikamet eden 76 yaşındaki Tahir Anık, 65 yılda biriktirdiği 3 bin 800 plakın ilçedeki tarihi eserler gibi herhangi bir yerde sürekli sergilenerek gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyor. Tahir Anık’ın koleksiyonunda, Türkçe ve Kürtçe plaklar, İngilizce ve Hintçe taş plaklar yer alıyor. Çiftçilikle uğraşan Tahir Anık, maddi imkânları elverişli olmamasına rağmen gözünden bile sakındığı taş plak koleksiyonuna servet ödendiği ve satmaya kıyamadığını belirtti. En büyük hayalinin çok sevdiği Ahlat’a güzel bir eser bırakmak olduğunu söyleyen Anık, birçok yerden teklif gelmesine rağmen plakları satmadığını kaydetti.

SANATÇILAR İLE BİRLİKTE KAYIT ALTINA ALDI

Anık, birçok ünlü sanatçının da koleksiyonunda plakları olduğuna değinerek, “1947 yılında babam vefat etti. Babamdan kalan gramofonu zamanla çok sevdim. Bununla birlikte plak biriktirmeye başladım. 1950 yılına gelince bu işe oldukça meraklı oldum. Babamdan kalan gramofonu kaybetmemek için elimden geldikçe plak almaya başladım. Sigara, içki ve benzeri fuzuli masrafım olmadığı için bunların yerine hep plak aldım. Almış olduğum plakları biriktirdim. Sonunda plaklardan bir koleksiyon yapmaya karar verdim. 1950’li yıllarda taş plaklar vardı. Sonra 1964 yılının ardından 45 ve 33’lük plaklar çıkmaya başladı. Bunlardan da biriktirmeye başladım. Zamanla her sanatçının adını bir deftere yazdım. Sanatçıları çok sevdiğim için yapmış olduğum büyük deftere fotoğraflarını yapıştırdım. Önce 41 yıl Aydın’da kaldım. Gittiğim her yerde plak almaya başladım. 1974 yılından sonra koleksiyon defteri yaptım. Bu deftere sanatçıların isimlerini ve şarkılarını numaralandırarak kayıt altına aldım. Toplam 3 bin 700 plak vardı. Bu son yılda 100 plak buldum. Bununla birlikte koleksiyonumda 3 bin 800 plak oldu. Elimden geldiğince biriktirmeye devam edeceğim. Şu an taş plakların yanı sıra evimde iki gramofon var. 3 tane de kasetçalarlı plak makinesi var.” Dedi.

AHLAT ESERİ OLMASINI İSTİYOR

Müzik dinlediği zaman çok rahatladığını anlatan Anık, “Zaten bunun dışında bahçe ve çiçeklerle uğraşıyorum. ‘Bu plakları ne yapacaksın’ diyenler de oluyor. Ahlat’ta çok sayıda tarihi eser var. Benim isteğim, biriktirmiş olduğum plaklarımın tarihi eser gibi sürekli bir yerde sergilenmesidir. Bunun dışında birçok yerden plaklar için teklif geliyor. Fakat ben plaklarımın Ahlat’ta kalmasını istiyorum. Bunun için elimden gelen gayreti göstereceğim. Yetkililerin bu işe el atmasını istiyorum. Güzel Ahlat’a güzel bir eser de ben bırakmak istiyorum. En büyük hayalim budur. Koleksiyonumdaki plaklar ile gramofonları toz, soğuk, nem ve güneşe karşı korumak gerekiyor. Bunları yaparsak, bakımında herhangi bir zorluk yoktur. Bazen çok kirlenirse pamukla temizliyorum.” Dedi.

Maddi durumundan dolayı sigorta borcunu dahi ödeyemediğini ifade eden 76 yaşındaki Tahir Anık, çalışacak durumda olmadığını, buna rağmen koleksiyonuna önerilen servet değerindeki paraya rağmen taş plak koleksiyonunu satmaya kıyamadığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim