Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi'nde Kürtçe eğitim verilen ve Milli Eğitim Bakanlığı 'nca özel okul statüsü tanınan Ferzat Kemanger Eğitim Destek Evi öğrencileri, ilk kez karne aldı.

Biri ana sınıfı olmak üzere 6 derslikten oluşan okulda düzenlenen karne dağıtım törenine, DTK Eş Genel Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve ilçe belediye başkanları ile DTK başkanlık divanı üyeleri katıldı.

KÜRTÇE ŞARKILARLA OYUN OYNANDI

Kürtçe şarkıların çalındığı okul önünde ilk kez karne alacak olan öğrenciler de el ele tutuşarak, müzik eşliğinde kısa süreli oyun oynadı.

"KÜRTLER 90 YILDIR BUGÜNÜ BEKLEDİ"

Öğrenci velilerinin de katıldığı törende Kürtçe konuşan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Kürtler'in 90 yıldan beri bu günü beklediğini, 30 yıl süren mücadelenin tam da bunun için verildiğini belirterek, şunları söyledi;

"Çocuklarımızın karnesi, bize halkımıza hayırlı olsun. 90 yıldan beri Kürtler bu günü bekliyordu. 30 yıl süren mücadele, kendi diliyle eğitim, yaşamın devamı için verildi. Bu kirli savaşta çok sayıda çocuk öldü. Gaz bombaları attılar, çocukları bu bahçeden çıkardılar. Bu şekilde baskı halen devam ediyor. Kürt dilinden bahsettiğimiz zaman , yüreğimizde acı hissediyoruz. O şehitlerin sayesinde, inanç ve Kürt halkının desteği, Kürt analarının desteğiyle bugünü de gözlerimizle gördük. Konuşmam çocukların çok hoşuna gitti sanırım, bugün çok mutluyum. Sadece burada değil, Cizre, Yüksekova ve diğer yerlerde de açmak lazım bu okulları. Aileleler de çocuklarının geleceği nasıl olacak diye endişeliydi. Ama artık onlar da bu endişelerinin yersiz olduğu gördü. Çocuklarımıza 4'ncü sınıfa kadar Kürtçe eğitim verilecek. 4'üncü sınıftan itibaren de Türkçe eğitim verilmeye başlanacak"


TÖRENDE ÖĞRENCİLERE HEDİYELER VERİLDİ

Daha sonra DBP İl Başkan Yardımcısı Hafize İpek, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalardan sonra 110 öğrenciye kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, bordo ve eflatun renkleriyle çerçevelenmiş karneleriyle birlikte çeşitli hediyeleri törenle verildi.

Editör: TE Bilisim