Adilcevaz Belediyesi, ilçede karla mücadele çalışmalarını daha etkin yürütmek için Van Gölü'nden yaklaşık bin ton su kullandı.

 

İlçe Belediyesi 2 kepçe, greyder, dozer, 4 kamyon, 2 itfaiye aracı ve vidanjörün yanı sıra 15 kişilik ekiple yürüttüğü karla mücadele çalışmalarında Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan da faydalandı. Adilcevaz İskelesi'nin bulunduğu alandan iş makineleriyle gölden çekilen su, ilçe merkezinde kar ve soğuktan dolayı buz tutan mahalle yolları ile caddelere akıtıldı. Kar ve buzların çözülmesinde büyük önem taşıyan gölün tuzlu ve sodalı suyu, karla mücadelede belediye ekiplerine kolaylık sağlıyor.

 

Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Adilcevaz'da da karın etkili olduğunu belirterek ancak kar yağdıktan sonra yolları kısa sürede ulaşıma açtıklarını söyledi.

 

Karla mücadele konusunda tecrübeli bir ekibe sahip olduklarını ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu: "Her zaman hazır bekleyen karla mücadele ekibimiz bulunuyor. Çok kar yağdığında karı toplayıp kamyonlarla Van Gölü'ne veya değişik yerlere taşıyoruz. Bunun dışında 20 gün önce ilçemizde soğuk hava çok etkili oldu. Bundan dolayı don oluştu. Bu buzları kırmak için sadece tuz kullanımının çok zararlı olduğu düşüncesindeyim. Geçmişte de bunu gördük. Bu nedenle Adilcevaz'da Van Gölü'nün suyunu kullanmaya başladık. 100'e yakın itfaiye aracıyla gölden su çektik. Bu suları yollara akıttık. Suyu döktükten 30 dakika sonra yollardaki buzlar çözülüyor. Ardından greyderle buzları temizleyerek, kamyonlarla ilçe dışına taşıyoruz." Göl suyunun altyapı ve araçlara zarar vermediğini dile getiren Gürsoy, "Bunu deneyimlerimizde de gördük. Önümüzdeki yıl gölün suyunu daha fazla kullanacağız. Van Gölü'nün suyunu yazın yüzme, kışın da karla mücadelede kullanıyoruz" dedi.

 

GÜRSOY: GÖLDEN BİN TON SU KULLANDIK

Göl suyunun karla mücadelede daha etkili olduğunu ve işlerini kolaylaştırdığını kaydeden Gürsoy, soğuk havada dahi göl suyunun buzları çözdüğünü vurguladı. Gürsoy, şöyle konuştu: "Şimdiye kadar karla mücadelede bin ton Van Gölü'nün suyunu kullandık. İlçemizdeki bütün yollar açık. Ulaşıma mani olacak bir sıkıntı yok. Bunun da en büyük sebebi Van Gölü'nün suyudur. Vidanjörle çektiğimiz suları itfaiye araçlarına naklederek, yollara karın ve buzun üzerine göl suyunu akıtıyoruz. Gölün tuzlu ve sodalı suyu işimizi kolaylaştırdı. Faydasını gördük" ifadesini kullandı. İlçede 60 kilometrelik yol ağında karla mücadele çalışması yürütüldüğünü bildiren Gürsoy, "Topladığımız yaklaşık 10 bin metreküp karı ilçe dışına taşıdık. Bu da yaklaşık bin araç yapıyor" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim