Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde mevsimlik işçi olarak çalışan birçok kişi, kışın gelmesiyle kar temizleyerek para kazanma yoluna gidiyor. Kar kalınlığının iki metreyi bulduğu ilçede, ev ve iş yerlerinin çatılarında birikenkarları temizleyen işçiler, günde 60 ile 80 lira kazanarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

 

KIŞ AYLARINDA İŞ KAPISI ÇIKIYOR

Kar temizleyen vatandaşlardan Faris Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında evinin ihtiyacını kar temizleyerek sağladığını söyledi. Çatılarda biriken karların temizlenmesinin zahmetli olduğunu belirten Yavuz, "Kış aylarında pek iş olmuyor. Bizler de ev ve iş yerlerinin çatılarında biriken karları temizleyerek geçimimizi sağlıyoruz. Günlük 60 ile 80 lira karşılığında çatıları temizliyoruz. Açıkçası ekmeğimizi kardan çıkarıyoruz. Zahmetli bir iş ama çalışmaya mecburuz" dedi.

 

TAM BİR KAR ESARETİ...

Bu sene Yüksekova'da çok fazla kar yağdığını söyleyen Reşat Canan ise çatıları temizlemede zorlandıkları için işçi tuttukları söyledi. Yoğun kar yağışının çatı ve damlarda çökmeye neden olabildiğini belirten Canan, "Kar nedeniyle hayat şartları iyice zorlaştı. Çatılarda iki metreye yakın kar birikmiş. Herkes çatılarını temizlemeye çalışıyor. Çatıları temizlemek için çoğu zaman ücret karşılığında işçi tutuyoruz. İşçilere 80 lira ödüyoruz. Karın çatılarda kalması çökmeye neden olabiliyor. Burada tam bir kar esareti var" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim