Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemlerde kan aktı, Türkiye savaş alanına döndü. Olaylarda Diyarbakır’da 10, Mardin’de 6, Siirt’te 3, Van'da 1 ve Batman’da 1 kişi, gruplar arasında çıkan çatışmada öldü. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti. Açıklamayı Tarım Bakanı Mehdi Eker yaptı.

Diyarbakır’da önceki gün başlayan eylemler, dün devam etti. Ofis Semti’ndeki bir görenci yurdunda bulunan Atatürk büstü, öğrenciler tarafından binadan aşağıya atıldı, tekmelendi. Kent merkezindeki banka şubeleri ve ATM’lerine zarar verildi. Protestoların arttığı akşam saatlerinde, iddiaya göre PKK yanlılarıyla Hizbullahçılar arasında çatışma çıktı. Çatışmada 10 kişinin öldüğü bildirildi. Kentte ilk ve orta dereceli okullar pazartesi gününe kadar tatil edildi. Sur İlçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde nöbet tutan polislerin üzerine uzun namlulu silahla ateş açıldı. Bir polis yaralandı. 2 güvenlik görevlisi molotof ve taş atılması sonucu yaralandı

DİYARBAKIR’DA ÖLENLERDEN 8’İNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Diyarbakır’da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.

Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor. Olaylarda yaralanan 45 kişi de çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Diyarbakır’da 30 kişi de gözaltına alındı.

SİİRT'TE 3 ÖLÜ

Siirt Kurtalan ilçesinde saat 17.30’da toplanan bir grup sloganlar eşliğinde, AK Partili belediye binasına yürüdü. Gruptan bazıları binaya molotofkokteyli attı. Bu sırada bahçede bulunan Ak Partili Belediye Başkanı Nevzat Karatay’ın yakınları, iddiaya göre göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Dağılan göstericiler daha sonra Karatay ile yakınlarının iş ve evlerine saldırdı. Bu sırada Karatay’ın yakınları oldukları belirtilen bazı kişiler, tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Olaylarda 2 kişi öldü.
Siirt'te bugün de olaylar devam etti. Siirt il merkezinde bugün öğle saatlerinde çıkan olaylarda ise 19 yaşındaki Davut Naz silahla vurularak hayatını kaybettiği

MARDİN'DE ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

Mardin genelinde çıkan olaylarda ise 6 kişi öldü. Derik ilçesinde göstericiler, birçok yolu taş ve çöp konteynerleri ile trafiğe kapattı. AK Parti ve Hüda Par ilçe başkanlıklarına molotofkokteylleri ve taş atan göstericiler, müdahale eden polis panzerlerine de saldırdı. İlçenin Kale Mahallesi’nde toplanan bazı gruplar ise Kaymakam İsmail Sündük’ün lojmanını taşladı. Sokağa çıkma yasağının olduğu Kızıltepe'de akşam saatlerinde 2 kişi vurularak öldürülmüş halde bulundu.
Mardin Dargeçit Umutlu köyü yakınlarında dün köylüler tarafından yaralı halde bulunan ve Dargeçit Devlet Hastanesine getirilen Eshan Akdoğan da bugün yaşamını yitirdi. Kimliği belirsiz kişiler tarafından silahla vurulan Akdoğan, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

BAŞINA GAZ FİŞEĞİ İSABET ETTİ

Muş Göstericiler, tüm cadde ve sokaklarda barikat kurup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Müdahaleye taş ve molotofkokteyli ile karşılık veren grupla polis arasında gerginlik tırmandı. Olaylar sırasında kafasına gaz fişeği isabet eden Hakan Buksur (25) öldü.

BATMAN'DA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gösteriler sırasında çıkan olaylarda silahla vurulan 23 yaşındaki Emrah Demir, kaldırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde öldü.

VAN'DA ORALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Van Başkale ilçesinde ise yaklaşık 500 kişi DBP ilçe binası önünde toplandı ve sloganlar atarak AK Parti ilçe binasını taşladı. Göstericiler daha sonra çarşı merkezinde bulunan Atatürk heykelini molotofkokteyli atarak yaktı. Muradiye ile Erciş ilçesinde de göstericiler, polisi taşlayıp, birçok kamu binası ve işyerine zarar verdi. Muradiye’de polis aracı atılan molotofla yakılırken, 1’i Müdür yardımcısı 5 polis de atılan taşlarla yaralandı. Kızılay Kan Merkezi önündeki 2 kan toplama aracı ve 1 otomobilin yanı sıra 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Olaylar sırasında 1 kişi hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilisim