Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin temel hak ve özgürlükler alanının genişletilmesi, demokratik standartların iyileştirilmesi noktasında çok mesafe katettiklerini söyledi.

KÖYLERİ ÜÇTE BİRİNİN İSMİNİN TÜRKÇELEŞTİRİLDİ

Bakan Şimşek, Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Vergili köyüne "Becirman" adının verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, 1920'li yıllardan itibaren sistematik şekilde Türkiye'deki köylerin neredeyse üçte birinin isminin Türkçeleştirildiğinin altını çizdi.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DEMOKRATİK BİR ADIM 

AK Parti hükümetleri olarak farklılıkları tehdit değil, zenginlik olarak gördüklerini dile getiren Şimşek, demokratik standartların iyileştirilmesi noktasında çok mesafe katettiklerini belirtti. Demokratikleşme paketinin önemli unsurlarından birinin hayata geçirildiği anı hep birlikte yaşadıklarını kaydeden Şimşek, AK Parti hükümetleriyle ülkedeki geçmişte kalan ama bir dönem için yaşanan ret, inkar ve asimilasyon siyasetine son verdiklerini vurguladı.

Şimşek, "Geldiğimiz günden bu yana Türkiye'nin temel hak ve özgürlükler alanının genişletilmesi, demokratik standartların iyileştirilmesi noktasında çok mesafe katettik" diyerek, yapılan isim değişikliğinin sembolik bir adım olduğunu ifade etti.

Şimşek, şöyle devam etti;

"UZUN YILLAR BÜYÜK BİR HAKSIZLIĞA UĞRADI"

"Hükümetimizin meclise sunduktan sonra kabul edilen demokratikleşme paketi çerçevesinde ismi zamanla değiştirilen, Türkçeleştirilen köylerimize, diğer yerleşim yerlerimize isimlerin değiştirilme imkanı getirdik. Becirman uzun yıllar büyük bir haksızlığa uğradı. Çünkü burası bir Seyit köyü. Osmanlı döneminde bunlar vergiden muaf olan bir kesim. O nedenle bu köyün adı Kürtçe'de 'vergisiz' anlamına gelen Becirman. Ama Tükçeleştirildiğinde köyün ismi 'vergili' olarak değiştirilmiş. Orjinal isminin tam tersi bir anlam yüklenmiş. Bugün tabi ki köyün verdiği karar ve bu kararın Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasıyla orjinal, anlamlı ismine geri dönmüştür."

Editör: TE Bilisim