Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl kadar öncesine dayanan kaya oluşumları bulunan ve ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilen Levent Vadisi, yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarının ilgisini çekiyor.

 

Dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen, 28 kilometre uzunluğundaki Levent Vadisi, neolitik çağdan kalma kalıntıların bulunduğu bir yer olarak kültürel pek çok değeri barındırıyor. Vadinin bünyesinde farklı jeolojik oluşumlar, yüksek uçurumlar, farklı özellikte mağaralar bulunuyor. Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (MAFSAD) tarafından, Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Levent Vadisi'nin tanıtılması amacıyla düzenlenen 1. Uluslararası Malatya Fotokamp Projesi sayesinde yerli ve yabancı pek çok fotoğraf sanatçısı, bölgeyi tanıma fırsatı buldu. 1. Uluslararası Malatya Fotokamp Genel Koordinatörü ve fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin, yaptığı açıklamada, Levent Vadisi'nin çok önemli bir yer olduğunu söyledi.

 

Türkiye'de nadir görülen genişlikte ve büyüklükteki Levent Vadisi'nin yeteri kadar tanınmadığını belirten Ertekin, bu farkındalığı oluşturmak amacıyla yerli ve yabancı birçok profesyonel fotoğrafçıyla turisti vadiye davet ettiklerini bildirdi. Düzenledikleri projeyle vadinin önce güzelliğinin farkına vardırılması, ardından korunmasının sağlanmasını amaçladıklarını ifade eden Ertekin, "Bu bir ilk adım. Bizim burada ev ev, mağara mağara, patika patika tespit etmemiz gerekecek. Ülkenin birçok yerinde yürüyüş yolları vardır. Kapadokya'da vardır, Firik Vadisi'nde vardır. Burada yürüyüşçüler için özel yürüyüş yolları tespit edeceğiz, keşfedeceğiz ki bizden sonra o yürüyüş yollarında insanlar yeni keşifler peşinde koşsunlar. Bizim bütün derdimiz doğallığı korunsun ve o doğallığı içinde yaşansın buralar" diye konuştu.

 

Günümüzde artık turizmin kaynağının tarihi yürüyüş yolları olduğunu vurgulayan Ertekin, şöyle konuştu: "Düşünsenize Likya Yolu, bugün bu ülkenin insanından çok yurt dışından gelen insanlar tarafından yürünür oldu. Benzer şeyleri biz Levent Vadisi'nde de yapabiliriz. Çünkü gerçekten Levent Vadisi bu konuda çok zengin. Yani yürüyüşçüye haz verecek manzaralarla dolu. Ben inanıyorum ki birkaç yıl içinde birkaç etkinlikten sonra köylümüz artık belki de İngilizce, Fransızca sözcüklere alışmaya başlayacaklar. Nasıl ki Harran'da küçücük çocuklar İngilizce, Fransızca, Arapça sözcük biliyorsa bu yörenin çocukları da bunları öğrenmeye başlayacaklar. Çünkü gelişler artacak."

 

"DENİZ, KUM VE GÜNEŞ"İN YERİNİ KÜLTÜR TURİZMİ ALIYOR

Fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş da Malatya'nın sadece kayısı ve Nemrut Dağı ile bilindiğini söyledi. Yıllardır bu ülkeyi gezdiğini aktaran Akbaş, Levent Vadisi'nin bu kadar güzel ve görkemli olduğunu ise son yıllarda fark ettiğini bildirdi. Vadinin, boyut algısının şaşırtan derinliklere sahip olduğunu dile getiren Akbaş, bu derinlikteki kaya formasyonları, içindeki mağara yerleşimleri, tarihi ve doğal güzellikleri birlikte barındırdığını vurguladı. Endemik bitkileri n bulunduğunu da ifade eden Akbaş, bunun da araştırılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Dünyada turizmin boyut değiştirdiğini, "deniz, kum ve güneş"in yerini kültür turizminin aldığını kaydeden Akbaş, "Dünya yelpazesine baktığınız zaman Türkiye 7-8'inci sıralarda. Türkiye şansını kullanamıyor. Çünkü bu kültürel değerlerini, tarihi değerlerini yeteri kadar lanse edemediği için. Belki bunu el birliğiyle yapmamız lazım. Bu çaba onun için çok önemli. Levent Vadisi'nin özellikleri sadece Grand Kanyon'a benzeyen kayalıkları değil aynı zamanda günümüze kadar gelen kesintisiz bir yaşam var. Bunların da belgelenmesi gerekir. Bunlar çok önemli ayak izleri" diye konuştu.

 

YABANCI SANATÇILARIN BEĞENİSİ

Levent Vadisi'ne ilk defa gelen Hollandalı fotoğraf sanatçısı Arjen Zwart da doğanın ve manzaranın çok güzel olduğunu kaydederek, "Çok güzel, Grand Kanyon'a benziyor. Böyle bir doğanın korunması gerekiyor" dedi. İranlı fotoğraf sanatçısı Kamal Shabkhiz ise bakir bir yapıya sahip olan Levent Vadisi'ni çok beğendiğini ifade ederek, bir sonraki gelişinde ailesini de getireceğini belirtti. 

Editör: TE Bilisim