18 Temmuz akşamı iftardan sonra 4 genç arasında çıkan ve gençlerin mensubu olduğu 2 aşiret üyelerinin dahil olduğu kavganın yankıları devam ediyor.

Bir kişinin ölümü 6 kişinin yaralanmasına neden olaylar nedeniyle 28 saatlik sokağa çıkma yasağının uygulandığı Hakkari’de tarafları uzlaştırma çabaları ise sürüyor.

Olaylar nedeniyle DTK ve DBP’nin Hakkari’ye gönderdiği heyetin temasları devam ederken, Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin talimatıyla bugün akşam saatlerinde özel bir heyet daha Hakkari’ye geldi.

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin sözcüsü Serbest Lezgin başkanlığındaki heyette Federal Kürdistan Bölgesi’nin ordusunda görevli General Osman Kasım, KDP’nin Zaxo sözcüleri Abdullah Bışar Ağa ve Abdulvahit Seleymanî yer alıyor.

lezgin.jpgHakkari eski milletvekili Macit Pirozbeyoğlu’nun oğlu Orhan Pirozbeyoğlu’nun evinde misafir ettiği heyet adına kısa bir açıklama yapan Barzani’nin sözcüsü Serbest Lezgin, Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin özel talimatıyla Hakkari’ye geldiklerini söyledi.

Lezgin Hakkari’de yaşanan ve bütün dünyada yankı bulan olaylar üzerine Barzani’nin kendilerini Hakkari’ye gönderdiğini belirterek, burada olup bitenler ile ilgili taraflar ile görüşeceklerini kaydetti.

Kavganın tarafları olan ailelere Barzani’nin mesajını ileteceğini belirten Lezgin, “Serok Barzani de akan kanın durmasını istiyor. Bütün olanlara rağmen tarafları barıştırmamızı istedi. Kavganın bir tarafı Orhan Beyin akrabalarıdır. Biz umut ediyoruz ki burada iki aile büyükleriyle birlikte bu olayı olumlu yönde sonuçlandıralım. Bu akşam kavgada hayatını kaybeden Mustafa Er'in ailesine taziye ziyaretinde bulunacağız” dedi.

Barışın sağlanması elerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Lezgin, “Barış olacak ise her iki tarafın gönlünün razı olacağı şartlar ortaya atılmalıdır. Kak Kamuran Yüksek ve Osman Baydemir başkanlığında bir DTK ve DBP heyetinin de barış için burada olduğunu biliyoruz. İnşallah onlar ile görüşeceğiz. Bir ziyaret için Kürdistan’da bulunan Leyla Zana’da Serok Barzani ile buradaki durumu görüşmüştü. Biz de bunun için buraya geldik” dedi.

Barzani’nin Kürdistan’ın diğer illerinde yaşanan ve ölümle sonuçlanan aşiret kavgaları için barış heyeti gönderiyor mu? şeklindeki soruya Lezgin, bir taziye için Diyarbakır’da olduklarını, burada yaşanan olaylar üzerine Barzani’nin özel talimatıyla buraya geldik şeklinde cevap verdi. 

Ev sahibi Orhan Pirozbeyoğlu Barzani’nin Hakkari’de yaşanan olaylar üzerine kente gördeği heyetin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirterek, daha önce DTK ve DBP gönderdiği heyetin ardından Barzani- de bu sorunun çözümü için bir heyet gönderdi iyi niyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.

Öte yandan barış görüşmeleri için iki gündür kentte bulunan, DTK ve DBP heyetinde yer alan Hakkari eski milletvekili Hamit Geylani, Barzani’nin gönderdiği heyet ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu kavganın taraflarını barıştırmak için buraya gelen her heyetin ziyareti bizim için çok önemlidir. Allah razı olsun inşallah barışa bir katkıları olur. Bu vesile ile el birliği ile bu sorunu çözmeye hazırız. Heyet bizimle görüşmek isterse biz kendileri ile görüşürüz”   

Barzani'nin gönderdiği heyetin iftardan sonra kavgada yaşamını yitiren Mustafa Eri'n ailesine taziye ziyaretinde bulunacak.

b1-010.jpg

b2-009.jpg

Kaynak: Yüksekova Haber

Editör: TE Bilisim