Bostaniçi Belediye binası önünde bulunan boş arazide bir araya gelen binlerce kişinin yanı sıra Newroz etkinliğine BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP İpekyolu İlçe Başkanı Alattin Dağhan, BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser, Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü ünlü gazeteci Hakan Tahmaz ve Türkiye Barış Meclisi üyeleri katıldı. Kadınların yöresel elbiseler ile katıldığı etkinlikte sık sık “Bijî Serok Apo”, ”Bijî Berxwedana YPG ê” sloganları atıldı. Etkinlik öncesi özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken alana, “Em xweseriya Rojava sılav dikin” ve “Önder Apo’ya özgürlük” pankartı asıldı.

BİDAV: GÜN ÖZGÜRLÜK GÜNÜDÜR

Newroz etkinliğinde konuşan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Aygül Bidav, Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, 2014 Newroz’unun ezilen tüm halklara barış ve özgürlük getirmesini diledi. Kürt halkının artık özgürlüğünün arifesinde olduğunu dile getiren Bidav, 2014 Newroz’unun Kürt halkının özgürlük Newroz’u olacağını ifade ederek, “Artık özgürlüğün zamanıdır. Sayın Öcalan ile birlikte Kürt halkının özgürlüğü artık çok yakındır. Bugün buradan bu özlemi bir kez daha haykırıyoruz. Emin olun bu coşkunuz, bu heyecanınız sisteme verilen en güzel cevaptır” dedi.

“KÜRT HALKI ARTIK BİR UYANIŞIN İÇERİSİNDEDİR”

Ardından konuşan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Veysel Keser’de vatandaşların Newroz’unu kutladı. Kürt halkının bugünlere kolay gelmediğini, büyük acılar ve bedeller vererek bugünlere geldiğini söyleyen Keser, “Kürt halkı bir Newroz’u daha kutluyor. 2 bin 600 yıllık Newroz tarihinde Kürt halkı zalim ve zulümkarlara karşı bir direniş halindedir. 2 bin 600 yıldır süren bu zalimlik şimdi de AKP çatısı altında sürdürülmek isteniliyor. Ama kimse artık Kürt halkının özgürlük mücadelesi önüne geçemez. Kürt halkı büyük bir uyanışın içerisinde ve bu uyanışla birlikte özgürlüğüne doğru yürüyor. Özgürlük çok yakındır. Bu özgürlük kervanına tüm halkımızla birlikte yürüyoruz” dedi.

KESER: KÜRT HALKI KATLİAMCILARA OY VERMEZ

Rojava’da yaşanan gelişmelere değinen Keser, “Türkiye’den tırlarla Rojava’ya silah gönderiyorlar. Orada masum halkımızın, çocuklarımızın kanına giriyorlar. Tüm bu katliamları çeteler eliyle yapan AKP utanmadan Kürt halkından kendisine oy vermesini istiyor. Ama unuttukları bir şey var, Kürt halkı katillerine, kendini katledenlere oy vermez. Onlar artık bu coğrafyada tek bir oy alamaz” dedi.

TAHMAZ: ANKARA’YA RAĞMEN BARIŞ GELECEK

Keser’in ardından konuşan Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü ünlü gazeteci Hakan Tahmaz’da, vatandaşların Newroz’unu kutladı. Kürt halkının dün olduğu gibi bugün de barışı en çok isteyen taraf olduğunu belirten Tahmaz, vatandaşlardan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Aygül Bidav için de destek isteyerek, Bidav’ı Van halkına emanet etti. Tahmaz, “Öcalan ile başlatılan çözüm süreci sonrası tek bir insan yaşamını yitirmedi. Ama maalesef bugün çözüm sürecinin tek taraflı yürüdüğünü görüyoruz. Buradan devlete çağrıda bulunuyoruz. Üzerine düşen sorumluluğu yerine getir. Bu halk Ankara’ya inat barışı gerçekleştirecektir. Biz buna canı gönülden inanıyoruz” dedi. Son olarak konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah’ta vatandaşların Newroz’unu kutladı. Bostaniçi’nin her zaman özgürlük kalesi olduğunu söyleyen İtah, Bostaniçi halkının partisine ve mücadeleye olan bağlılığının sisteme verilen en güzel cevap olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından yüzlerce kişi Newroz ateşini yaktı. Ardından Van NÇM müzisyenleri tarafından verilen müzik dinletisi ile yüzlerce yurttaş halaya durdu.

Editör: TE Bilisim