Bölgenin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Yüksekova ilçesinde, koyunların serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artırılması için yapılan kırkma işlemi, renkli görüntülere sahne oluyor.

 

Koyunlarını kırkmak üzere ilçenin Orşe Yaylası'na çıkaran besiciler, oruca ve sıcağa rağmen kırkma işlemini gün boyu sürdürüyor. Yüzlerce koyunu yıkadıktan sonra, Cilo Dağı eteklerindeki yaylaya çıkaran besiciler, ayaklarını iple bağladıkları koyunları büyük bir özenle kırkıyor. Erkekler koyun kırkarken kadınlar da çobanların yardımıyla hayvanlarını sağıyor. İftar saatinin yaklaşmasıyla besiciler, koyunları yaylada çobanlara bırakarak evlerinin yolunu tutuyor. Besicilerden Mehmet Arslan, yaptığı açıklamada, temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu, kışın ahırlarda besledikleri hayvanları yazın da yaylaya çıkardıklarını söyledi. Kırkılacak küçükbaş hayvanları bir gün öncesinde derede yıkadıklarını ifade eden Arslan, "Her yıl belirlediğimiz bir günde koyun kırpma şenliği düzenliyoruz. Bu şenliğimiz genelde bayram havasında geçer ve yaylaya birçok davetli de gelir. Fakat bu sene kırpma işlemi ramazana denk geldi. Biraz durgun geçse de yayla havası her şeye yetiyor" dedi.

 

Kırktıkları hayvanlardan elde ettikleri yün ile yatak ve yorgan yaptıklarını anlatan Arslan, hayvancılığın vazgeçilmez geçim kaynakları olduğunu belirterek, hayvanın hem sütünden hem etinden hem de yününden faydalandıklarını dile getirdi. Arslan, şöyle konuştu: "Her yaz havaların ısınmasıyla koyunları kırkıyoruz. Bunun için sabah erkenden yaylaya geliyoruz. Normalde bu kırkma işlemi her sene üç gün sürer. Ancak bu sene işimiz uzayacak. Ama sıcaklar işimizi erken bitirmemize engel oluyor ve bizi çok bunaltıyor. Niyetli olduğumuz için çok zorlanıyoruz. Ancak zorluk altında çalışınca oruç tutmanın sevabının daha da arttığını düşünüyoruz.

Editör: TE Bilisim