Iğdır'da beş yıldır diyalize giren ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan nakille hayata tutunan Yaşar Eray, "Bana piyangodan böbrek çıktı, bu benim için paradan çok daha önemli çünkü sağlığıma kavuştum" dedi.

Iğdır'da görme engelli Memduh ile Tevrat Eray çiftinin, 8 çocuğundan Yaşar, İsmail ve Sıddık Eray kardeşler, böbrek hastalığı nedeniyle beş yıldır haftanın dört günü diyalize giriyor. Hastalığı ileri aşamaya ulaşan ve Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde diyalize giren kardeşlerden Yaşar Eray'ın (25) dokularının, yapılan tahlillerde Ordu'dan bağışlanan bir böbrek için uygun olduğu tespit edildi. Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip tarafından, başarılı bir şekilde yapılan nakille Eray, yeniden sağlığına kavuştu.

Eray, yaptığı açıklamada, annesini beş yıl önce kalp krizi sonucu kaybettiğini ve babasının görme engelli olduğu için çalışmadığını belirterek, aynı ailede üç kişinin böbrek hastası olduğunu söyledi. Beş yıldır diyalize giren Eray, "Ordu'dan bağış yapıldı. Buraya geldim, hocalarım nakil yaptı. Bağışı yapandan Allah razı olsun. Aynı ailede üç kişinin diyalize girmesi zor" dedi. Eray, yeni yıla yeni böbreğiyle gireceğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Yeni yıl hayırlı geldi. Çok şükür sağlığıma kavuştum. 2015 yılı hediyesi olarak böbrek nakli oldum. Şu ana kadar aldığım en anlamlı yılbaşı hediyem bu oldu, çok mutluyum. İnsanlar milli piyango bileti alıyor parayı almak için. Ben de yeni yıl için milli piyango değil, böbrek aldım. Benim için sağlık daha önemli. Bana piyangodan böbrek çıktı, benim için paradan çok daha önemli çünkü sağlığıma kavuştum. Böbrek sürpriz oldum."

"İNŞALLAH YENİ YILDA TÜM HASTALARA BÖBREK ÇIKAR"

İki yıldır diyalize giren 24 yaşındaki kardeşi İsmail Eray da "Ağabeyim sağlığına kavuştu. İnşallah yeni yılda tüm hastalara böbrek çıkar. Diyalize girmek zor. Üç gün, dörder saat diyalizde kalıyorum. Hem diyalize giriyorum hem ağabeyime refakat ediyorum" şeklinde konuştu.

"BU DEVLETİN ELİ DEĞİL, AYAĞI ÖPÜLÜR"

Merkezin müdürü Prof. Dr. Aydınlı ise her bağışın bir hayat kurtardığını ifade ederek, yarınlara daha umutla bakabilmenin önemli olduğunu vurguladı. Bir ailede 24, 25 ve 28 yaşlarında üç kardeşin diyalize girmesinin zor olduğunun altını çizen Aydınlı, "Vatana, millete hizmet edebilecek, çalışabilecek bir dönemde böbrek hastası oldukları için diyalize girmek zorundalar. Kardeşlerden Yaşar'a nakil yaptık, kardeşi de burada hem diyalize giriyor hem refakatçilik yapıyor. Diyaliz, insanların sosyal hayatını çok kısıtlıyor. Haftanın üç, dört günü diyalizde geçirmek zorundalar" dedi.

Aydınlı, bağış yapılması halinde diğer kardeşlerin de kurtarılabileceğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Devletimiz çok farklı bir pozisyonda. Karadeniz'de bağışlanan organı, uçakla ambulansla Erzurum'a getiriyoruz. Yaşar Eray, bir kuruş ödemeden nakil olabiliyor, özel odada kalabiliyor, ilaçlarını tek kuruş ödemeden alabiliyor. Yurt dışından gelen hastalar, bize şunu diyorlar 'Bu devletin eli değil, ayağı öpülür'. Gerçekten sağlık alanında verilen imkanlar çok önemli."

Editör: TE Bilisim