Cittaslow İcra Kurulunca "sakin şehirler" ağına kabul edilen Erzurum'un Uzundere ilçesi, planlanan yeni yatırımlarla turizmdeki iddiasını artırmayı hedefliyor.

Binlerce yıllık tarihe ve doğal güzelliklere sahip olan Uzundere, dünyadaki "sakin şehirler" ağına kabul edilmesinin uluslararası tanınırlıkta sağlayacağı avantajı, sahip olduğu tarihsel ve doğal güzelliklerle uyumlu yapılacak yeni yatırımlarla ziyaretçiler için yeni cazibe noktaları oluşturmayı planlıyor. Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, yaptığı açıklamada, Uzundere'nin Tortum Gölü ve Yedigöller gibi turizm materyalleri bakımından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

 

İlçenin, tarihsel ve kültürel açıdan birçok güzelliğe sahip olduğuna vurgu yapan Uzan, şunları kaydetti: "Uzundere'nin turizm materyallerine baktığımız zaman Türkiye'nin en yüksek şelalesi ilçemizde. Tortum Gölü 11 kilometre uzunluğunda doğal bir göl. Ayrıca bu gölden sızan sularla oluşan 7 su birikintisi ve göllerimiz var. Tarihi doku olarak Gürcülerce inanç merkezi kabul edilen Öşvank Manastırı var. Sapaca Mahallesi'nde tarihi kalelerimiz ve şapel kalıtımlarımız var. Bunlar turistik açıdan değerli ve pazarlanması önem arz ediyor."

 

Uzan, turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi için ilçenin önemli değeri olan Tortum Şelalesi'nde rekreasyon projesinin hayata geçirileceğini, bunun için çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, "Projenin hazırlanması devam ediyor. Burası birinci, ikinci ve üçüncü derece sit alanı. Büyükşehir belediyesi imar ve plan çalışmalarını yürütüyor. Tamamlandıktan sonra 'yarımada' dediğimiz yerde su ve doğa sporları merkezi oluşturacağız. Hangisine mali destek bulursak ondan başlayacağız. Bunlara bütüncül bakış açısı ile bakıyoruz. Önceliğimiz şelalenin ihya edilmesi. Bunların sakin şehir bağlamında pazarlanması çok önemli." diye konuştu.

 

İLÇE HALKI UMUTLU, ZİYARETÇİLER MEMNUN

Tortum Şelalesi'nde işletmecilik yapan Recep Ata ise turizmde son yıllarda gelişme kaydedildiğini ve yerli ve yabancı birçok turistin ilçeye ziyarete geldiğini belirtti.

 

Uzundere'nin turizme uygun bir bölge olduğunu, "sakin şehir" unvanının da buna katkı sağladığını ama bazı eksikliklerin giderilmesi gerektiğini dile getiren Ata, "Sakin şehirler içine girdik. Bu bizim için gurur verici bir şey ama gönül istiyor ki daha çok tesis olsun ve çok ziyaretçi gelsin. Buranın havası çok güzeldir. Turlar geliyor ama şelale bölgesinde fırtınalı havalarda yapacak bir şeyimiz kalmıyor. İstiyoruz ki kapalı bir alanımız olsun." dedi.

 

İlçe sakinlerinden 86 yaşındaki Cuma Özkal da Uzundere'nin eşsiz güzelliklere sahip olduğunu ifade ederek, ziyaretçilerin ilçeyi "cennette yaşıyorsunuz" sözleriyle nitelediklerini söyledi. Tortum Şelalesi için ilçeye gelen ziyaretçilerden İsa Alver ise burada bulunmanın harika bir duygu olduğunu ve herkesin şelaleye gelip bu duyguyu yaşaması gerektiğini dile getirerek, "Buraya üç kere geldim. Müthiş bir yer burası. Herkesin gelmesi gerektiğine inanıyorum. Burası dünyanın sayılı şelalelerinden birisi. Tanınmış bir yer ve turizme yönelik çalışmalar yapılabilir." dedi.

Editör: TE Bilisim