Göç ederek 1965 yılında Özalp ilçesine bağlı Yukarı Dönerdere ve Emek köylerine yerleşen Trabzonlu ailelerin bazıları, yıllar içinde sonra hayat koşullarından dolayı başta İstanbul, Bursa ve İzmir olmak üzere başka illere gitti. Organizasyonluğunu Dönerdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanlığı, Uzungöl Belediye Başkalığı, Uzungöl Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Merkez Şubesi, iş adamı Muzaffer Karatay ve köylülerin desteği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen yaz şenliğine, Özalp Kaymakamı İsmail Çiçek, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İstanbul, Bursa Uzungöl’den ve iki köyden Trabzonlular katıldı. Dönerdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Turgay Özbek’in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen işadamı Muzaffer Karatay, gençliğinin büyük bir bölümünün burada geçtiğini ifade ederek, “Takdir ederseniz ki en kıymetli varlığınızı verseniz o geçmiş hatıralarınızı alamazsınız. Ancak bir şey yaparsınız, gelirsiniz o hatıralarınızı dostlarla birlikte yeniden yeşertip yeniden yaşar, yeniden hayal etme durumuna düşersiniz. Buda güzel bir coşku ve güzel bir renktir. Bende sizlerden biri olarak bu coşkuyu, bu neşeyi o hatıralarımın tazeliğini bu gün burada yaşıyorum. Bunu yaşatanlara teşekkür ediyorum. Özlemden, hasretten ve sıladan söz ediyoruz. 3 yıl önce burada düzenlenen şölene geldiğimizde arkadaşlarımız sık sık gelemediğimizden dolayı sitem ettiler. Bende acizane dedim ki hayat şartları bazı ziyaretleri planlamaya müsaade etmiyor. Ancak bir bahanemiz olursa buraya geliriz. Gelin senede bir gün bir buluşma günü tayin edelim, oda bir bahanemiz olsun. Bunu eşe dosta ilan edelim ve bu şekilde bir araya gelip özlem ve hasretimizi gidermiş oluruz. Sağ olsun arkadaşlarımız bu fikri benimseyip olgunlaştırdıktan sonra bu hale getirdiler. Böylelikle bu şenlik, senede bir gün de olsa bir araya gelip hasret gidermemize vesile oluyor” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, 1965 yılında bu garip dağlara getirilen vatandaşlarımızın gerçekten başarılı ve güzel işlere imza attıklarını söyledi. Köye geldiğinde 30 öğrencinin kaldığı güzel bir Kur’an Kursu’nu ziyaret ettiğini ifade eden Aygün, “Kooperatifin de Uzungöl gibi Dünya’ya tanınacak bir hale geliyor. Gerçekten bizler buraya ne yaparsak azdır. Geç kalınmış. Ama hiç yapılmamaktansa üçüncüsünü düzenlediğimiz bu şenlikte sizinle birlikte olmak gerçekten onur verici. Biz güzel şeyler yapan insanlarız. Biz vatanına ve milletine bağlı, devletine ve dinine bağlı bir milletiz. Biz nereye gidiyorsak, en güzelini yapmaya gayret ediyoruz” dedi.
Son olarak kürsüye çıkan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, daha önceki yaz şenliklerine katıldığını hatırlatarak, “Burada muhabbeti, dostluğu ve samimiyeti o dönemlerde müşahede ettik, şimdi de hep birlikte müşahede ediyoruz. Biz bu ülkemizin hangi köşesine gidersek gidelim. Bizler o köşemizde güçlü bir kültür, birliktelik ve beraberlik görüyoruz. İşte bu gün burada Dönerde köyümüzde yıllar önce gitmiş olanlar, Dönerdere ile yakından uzaktan bağı olan herkesin bugün bu şenliğe katıldıklarını görüyorum. Bu da bize mutluluk veriyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Karadenizliler, Uzungöl’ün yerel sanatçıları Erol Akyüz ve İbrahim İnce’nin kemençe ve org eşliğinde horon oynadılar. Program, ‘Gitarın Sultanları’nın verdiği mini konserle devam etti. Şenlikte 60 yaş üstü ihtiyar delikanlılar, oynadıkları horonla gençlere adeta taş çıkarttılar. Çaykara yöresine has olan kaval eşliğinde doyasıya eğlenen Karadenizliler, yöreye has olan ‘şemmame’ oyunu oynayıp şenliğin finalini yaptılar.

Editör: TE Bilisim