Malatya'da "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna katılarak sertifika alan kadın çobanlar, "çocukları gibi" ilgilendikleri hayvanlarına "kadın hassasiyetiyle" yaklaşıyor. Çoban Zöhre Taş, “Kadınların şefkatli elleri hayvanlara değince koyun olsun, kuzu olsun, her şey değişiyor. Süt fazla oluyor, eti fazla oluyor, rengi güzel oluyor. Kadınların hayvan konusunda bilgisi erkeklerden daha fazla" dedi. Çoban Hatice Yıldız ise “Eskiden hayvanlara bu kadar ilgi vermiyorduk. Gerçekten şu an çok ilgileniyoruz onlarla" ifadelerini kullandı.

 

Malatya'da "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna katılarak sertifika alan kadın çobanlar, hayvanlarına adeta "çocukları gibi" ilgi gösteriyor. Akçadağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen eğitimle, 2013-2015 yılları arasında 8 defa düzenlenen "Sürü Yönetimi Elemanı" kursunda, Malatya genelinde 100'ün üzerinde kadın eğitim aldı.

 

Kursiyerlere hayvanların bakımı, süt sağımı, çobanlık mesleği gibi konularda bilgiler aktarılarak sertifa verildi. Meralarda "eğitimli" olarak çobanlık yapmaya başlayan kadınlar, adeta çocukları gibi ilgi gösterdikleri hayvanları güderek gelir sağlıyor. Akçadağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mekselin Yıldız, yaptığı açıklamada, kadın çobanların hem ailelerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti. Verilen eğitimlerden faydalanan kadın çobanların kurslardan memnun ayrıldığını anlatan Mekselin, "Daha önce bizim burada 'davarı sat şehre gidelim' diyen kadınlar, aldıkları eğitimden sonra hayvanlarının satılmasını istemez duruma geldi" dedi.

 

"Sürü Yönetimi Elemanı" kursunun bir diğer adının da "çobanlık" olduğunu anımsatan Yıldız, "Bizim burada çobanlığın ikinci sınıf bir meslek olduğu imajı vardı. Eğitimle bu çözülmüş oldu. Şimdi çobanlığın peygamber mesleği olduğunu öğrendiler. Çobanlığı zevk alarak yapıyorlar" diye konuştu.

 

“KADINLAR DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ”

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da hayvancılığın Türkiye için olduğu gibi Malatya açısından da önemli olduğunu, bu nedenle eğitimi önemsediklerini söyledi. Türkiye genelinde yürütülen "Sürü Yönetimi Elemanı" projesinden en çok faydalanan illerden birinin Malatya olduğunu ifade eden Akın, "Devletimiz bu projeye destek verdi. Yetiştirici sayımızın az olmasına rağmen Türkiye ortalamasına baktığımız zaman şu anda Türkiye'de ilk üçteyiz" dedi. Kent genelinde bugüne kadar 450 küçükbaş hayvan yetiştiricisine eğitim verdiklerini kaydeden Akın, bu yıl yapılan eğitimlerle bu sayıyı 850'ye çıkaracaklarını söyledi.

 

Eğitim alanlar arasında kadınların da bulunduğunu dile getiren Akın, kadın yetiştiricilerin çok önemli bir işi başardıklarını vurgulayarak, "Burada bir çok işi annelerimiz, bacılarımız yapıyor. Bu bağlamda bayan yetiştiricilerin daha fazla desteklenmesini istiyoruz" diye konuştu. Akın, bayan yetiştiricilere emeklerinden dolayı teşekkür ederek, "Milli hasılaya, ülkemize, doğal üretime katkı sunduklarını görüyoruz. Çünkü yayla hayvancılığı, mera hayvancılığı, girdisi az olan ve ekonomik anlamda milli hasılaya katkı sunan bir iştir. Bu konuda da mera hayvancılığının her alanda desteklenmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

HAYVANLARA İLGİ ARTTI

Akçadağ'ın Kepez Mahallesi'nde yaşayan ve "Sürü Yönetimi Belgesi" alan Hatice Yıldız, ailesinin 30 yıldır hayvancılıkla uğraştığını anlattı.

 

Belgeyi almadan önce bilinçli biçimde hayvancılık yapmadıklarını dile getiren Yıldız, "Ağılın temizlemesinden, yemlenmesine, hayvanların doğumuna kadar öğretmenlerimiz bize her konuda eğitim verdi. Önceleri yapıyorduk ama eksiklerimiz çoktu. Babam da çobanlık yapıyordu, hayvanların içinde büyüdüm ama gerçekten hayvancılığı bilmiyorduk" dedi. Kendisi gibi çobanlık yapan ancak eğitim almayan kadınlara seslenen Yıldız, eğitimin kendisi için faydalı olduğunu ve tüm kadınlara tavsiye ettiğini belirterek, "Dağa gidiyorsun, temiz hava alıyorsun, hayvanlarınla konuşuyorsun. Eskiden hayvanlara bu kadar ilgi vermiyorduk. Gerçekten şu an çok ilgileniyoruz onlarla" diye konuştu.

 

"KADINLARIN ŞEFKATLİ ELLERİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİYOR"

Kadın çobanlardan Zöhre Taş da kendisini bildiğinden beri hayvancılıkla uğraştıklarını belirterek, "Annem, babam çobandı. Abim 73 yaşında halen çobanlık yapıyor. Annem yağı kaldırıp indiriyordu ben de yardım ediyordum. Sonra evlendim. İneklerimiz vardı. Sonbaharda kursa gittik. Hocalarımız ellerinden geldiğince bize öğrettiler" dedi.

 

Zöhre Taş, "Sürü Yönetimi Elemanı" kursunda çok yararlı bilgiler öğrendiklerini söyledi. Yaklaşık 5 hafta boyunca eğitim aldıklarını anlatan Taş, "Kadınların şefkatli elleri hayvanlara değince koyun olsun, kuzu olsun, her şey değişiyor. Süt fazla oluyor, eti fazla oluyor, rengi güzel oluyor. Kadınların hayvan konusunda bilgisi erkeklerden daha fazla" ifadelerini kullandı. Yaylaya hayvanları otlatmaya götürdüklerini dile getiren Taş, "Hayvanlara çocuklarımız kadar iyi bakıyoruz aman bir şey olmasın, yeri temiz olsun, suyu temiz olsun, yemini zamanında yesin diye dikkat ediyoruz. İsim takıyoruz, hatta onlara çocuklarımızın isimlerini veriyoruz. Her koyuna değilse de çok sevdiğimiz koyunlara isim takıyoruz" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim