Siirt'in Tillo İlçesi'nin 5 kilometre doğusunda yeralan ve Limak Grubu'nun yaptığı Alkumru Baraj gölünde biriken suların bugün akşam saat 18.00 sıralarında taştı.

Özel bir şirkete ait hidroelektrik santralinden (HES) bırakılan su nedeniyle Botan Çayı'nda ani su yükselmesi oluştu. Yükselme esnasında Meydandere köyü mevkisinde piknik yapan ve çayda yüzen vatandaşlardan bazıları suya kapıldı.

VALİ VEKİLİNDEN İKİ AYRI AÇIKLAMA

Siirt Vali Vekili Mustafa Pala, Al Kumru Barajı'ndan taşan suya kapılan insanlarla ilgili yaşanan bilgi kirliliği olduğunu belirterek, "Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok. Daha önce taşkın sulara kapılan 4 vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarılmıştı. Ancak bu saat itibariyle kurtarılan ve şu an hastanede yatan 6 kişi dışında herhangi bir kayıp , yaralı veya ölü mevcut değil. Buna rağmen arama kurtarma ekiplerimiz olay yerinde, aramalarına devam ediyor" dedi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Vali Vekili Pala'nın bu açıklamasına rağmen halk arasında, çok sayıda kayıp ve ölü olduğu dedikoduları üzerine yüzlerce kişi Siirt Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Burada toplanan vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle valiliği ve diğer yetkilileri istifaya çağırdı. Sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getiren vatandaşların hastane bahçesindeki bekleyişi devam ediyor.

İlerleyen saatlerde ise Vali Vekili Pala, “AFAD ekiplerimiz kayıp olduğu bildirilen 6 kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor” açıklamasını yaptı. Pala, yaralanan Ercan Olgun, Yunus Emre Öztaş, Sabriye Tente, Emine Kunduracıoğlu, Leyla Tente, Doğan Güleç'in Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını ve tedavilerine başlandığını açıkladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te Botan Çayı'ndaki su yükselmesiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan'ın, Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Gazzeli yaralıları ziyareti sırasında bölgedeki yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

BELEDİYEDEN "NEHİR KIYISINDAN UZAKLAŞIN" DUYURUSU

Öte yandan Botan Çayı'nın döküldüğü Dicle Nehri kıyısı üzerinde bulunan Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de belediye hoparlöründen yapılan anonsta, vatandaşların nehir kıyısından uzaklaşması istendi. Siirt'te baraj kapaklarının açıldığı ve taşkın suların Cizre'ye gelme ihtimaline karşı vatandaşların dikkatli olmaları istenen anonslar sık sık yapıldı. Siirt Belediyesi Eş başkanı Tuncer Bakırhan  kayıp sayısının daha yüksek olduğunu öne sürdü.

VALİLİK: 6 KİŞİ KURTARILDI, 6 KİŞİ KAYIP

Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, Botan Çayı'ndaki ani yükselme nedeniyle suya kapılan 6 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı, kayıp 6 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Botan Çayı'ndaki su yükselmesi sonucu elim bir olay yaşandığı, çayın kenarında piknik yapan vatandaşlardan 6'sının yaralı olarak kurtarıldığı bildirildi.

''Kaybolan 6 vatandaşın bulunması amacıyla başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor'' ifadesine yer verilen açıklamada, Siirt Devlet Hastanesinde kriz masası oluşturulduğu, vatandaşların 223 43 45 No'lu telefondan sağlıklı bilgi alabileceği kaydedildi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Limak Şirketler Grubu'ndan yapılan açıklamada, Botan Çayı'ndaki su yükselmesine ilişkin, "Grubumuza ait Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir" ifadesi kullanıldı.

Yazılı açıklamada, Botan Çayı'nda bulunan, grup bünyesindeki Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin, günlük üretimlerini TEİAŞ talimatlarına istinaden yaptıkları belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün, sabah 06.00-10.00 saatleri arasında bir ünite devreye girmiş, saat 16.00'da TEİAŞ'tan gelen yeni talimata istinaden de iki ünite devreye alınmıştır. Santrallerin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir.

Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir.

Bölgede yaşanan gelişmeleri yetkili mercilerle irtibat halinde yakından takip etmekte olduğumuzu bildirir, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz."

KAYIP 6 KİŞİDEN 5'İNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Meydandere köyü mevkisinde piknik yaparken Botan Çayı'nın sularına kapılan 6 kişinin bulunması için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, Siirt Belediyesi ve jandarma ekiplerince başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, 5 kişinin cesedine ulaşıldı.

Betül Parlaküşer ve Fikret Tente'nin cesetleri, otopsi yapılmak üzere Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ekipler, suya kapılan Ahmet Tente, Osman Parlaküşer ile 5 yaşındaki Seval Parlaküşer'i arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

VALİ VEKİLİ HASTANEYE GELDİ

Siirt Devlet Hastanesi'ne gelen Vali Vekili Mustafa Pala, kapıldıkları sudan kurtarılan ve hastanede tedavi altına alınan vatandaşları ziyaret ederek, "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

Pala, aranan 6 kişiden 1'ine ulaşıldığını belirterek, ekiplerce kayıp 5 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Pala, arama kurtarma faaliyetleri için Diyarbakır'dan ekip istediklerini sözlerine ekledi.

AK PARTİ İL GENÇLİK KOLLARI ÜYESİ DE KAYIP

Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan AK Parti Siirt Gençlik Kolları Başkanı Murat Özekinci, kayıplar arasında partisinin gençlik kolları üyesi Ahmet Tente ve ağabeyi Fikret Tente'nin de bulunduğunu belirtti.

Piknik için Botan Çayı kenarına gelerek serinlemek isteyen ailelerin bir kazaya uğradığını kaydeden Özekinci, "Aileler, bir anda baraj kapaklarının açılmasıyla sular altında kaldı. Bazı araçlar da sular altında kaldı. Birkaç aileye ulaşıldığını biliyoruz, fakat gençlik kolları üyemizin de aralarında da bulunduğu bazıları kayıp" dedi.

Kaybolanların bulunması için aramaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Özekinci, kayıp 5 kişiye herkesin duasıyla ulaşmayı temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Kayıp yakını Sedat Beklin ise çalışmaların yetersiz olduğunu öne sürerek, tepki gösterdi.

Editör: TE Bilisim