Erzurum'un Çat ilçesinde yolu yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan köyde mide kanaması geçirdiği bildirilen 60 yaşındaki hastaya, "snowtrack" ambulansla yaklaşık 4 saatte ulaşılabildi.

 

Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Gölköy'de yaşayan Sabri Süsli, 112 Acil Servisi arayarak "Köy yolu kapalı olduğu için bir haftadır hastaneye gidemediğini, mide ağrısı ve kanama şikayeti olduğunu" belirterek yardım istedi. Yardım talebi üzerine 112 Acil Servis görevlileri ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) yola çıktı. Erzurum merkezden hareket ettikten sonra 50 kilometrelik yolu ambulansla kateden ekipler, kalan 10 kilometrelik yolda daha fazla ilerleyemedi. Ekipler 1,5 metre karla kaplı 10 kilometrelik yolu, snowtrack ambulans ile 4 saatte katetti.

 

Mide kanaması geçirdiği düşünülen 60 yaşındaki Süsli'ye ilk müdahaleyi evinde yapan sağlık ekibinden Taner Başçoban, hastanın mide kanaması geçirdiğinden şüphelendiklerini, bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna götürerek gerekli müdahalenin yapılmasını sağlayacaklarını söyledi. Hastaya zorlu koşullarda yaklaşık 4 saatlik bir yolculukla ulaşabildiklerini dile getiren Başçoban, bu koşullarda acil durumdaki hastalara özel donanımlı araçlarıyla hizmet götürdüklerini belirtti. Acil servis ekibi, evdeki ilk müdahalenin ardından hastayı en yakın sağlık kuruluşu Çat Devlet Hastanesi'ne götürdü. Süsli, daha sonra da Erzurum Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

 

“HASTAYA ULAŞINCA MUTLU OLUYORUZ”

Snowtrack ambulans şoförü Mustafa Urhan, 5 senedir bu aracı kullandığını, çoğu zaman insan boyunu aşan karlı yolları, snowtrack ambulansla aşarak hastalara ulaştığını ifade etti. Kış koşullarının işlerini zorlaştırdığını ancak tüm zorlukları aşarak hastaya ulaşmaya çalıştıklarını dile getiren Urhan, "112 Acil servisi kurulduğu zamandan beri çalışıyorum. Kapalı yollar olduğunda Snowtrack ile giderek hastalara ulaşmaya çalışıyoruz. Ne kadar zor da olsa hastaya ulaştığımız zaman çok mutlu oluyor, seviniyorum" dedi.

 

SAĞLIK EKİBİNE TEŞEKKÜR

Hastanın oğlu Yahya Süsli, babasının mide kanseri olduğunu belirterek, 10 gündür köy yollarının kapalı olması nedeniyle hastaneye gidemediklerini anlattı. Hastasının kanaması ve şikayetlerinin artması üzerine 112 Acil Servisi arayarak durumu bildirdiğini dile getiren Süsli, "Greyder yolu açamadı. Babam çok hasta, bir haftadır köyümüzün yolları kapalı. Allah devletimize zeval vermesin, kısa sürede köyümüzün yollarını açarak hastamızı kurtardı. 112 Acil Servis ekibine çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun" dedi.

 

Acil servis ekibi sayesinde hastaneye ulaşabilen Sabri Süsli ise 15 gün önce tedavi için gittiği hastanede midesinden parça alındığını belirterek, "Allah devletimizden razı olsun. 1 haftadır köyümüzün yolu kapalıydı hastaneye gidemiyordum" diye konuştu.  Erzurum İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik de 2016 yılı kış sezonunda 240 paletli, 90 snowtrack ambulans ile Erzurum ve ilçelerine hizmet sunduklarını vurgulayarak "Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Ulaştığımız vakalar yaşamsal öneme sahip olan vakalar. Kar, tipi yağışın ve şiddetin ne olduğuna hiç önem vermeden çalışıyoruz. Her ortamda fedakarca çalışan arkadaşlarım sayesinde köyde, mezrada, dağlık alanlarda bile vatandaşlarımıza devletimizin yardım eli uzanıyor" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim